…
czyli pyszny kotlet w chrupiącej panierce z kieszonką wypełnioną szynką i
ciągnącym serem. Takie danie zazwyczaj możemy spotkać w restauracji, a dziś
przedstawiam Wam pyszny i szybki przepis na domowy Cordon bleu. Jest pyszny, a
dzięki grubej panierce jedyny w swoim rodzaju – to taka niecodzienna odmiana od
klasycznego schabowego… smacznego :)
Przepis bardzo popularny na wielu blogach, mój w zasadzie bardzo podobny do tego.
Składniki: (dla 2 osób)
- 2 filety z kurczaka (może być również schab lub sznycle cielęce)
- 4 grube plastry żółtego sera
- 8 plastrów ulubionej szynki
- 2 jajka
- bułka tarta
- 2 filety z kurczaka (może być również schab lub sznycle cielęce)
- 4 grube plastry żółtego sera
- 8 plastrów ulubionej szynki
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- sól i pieprz
- sól i pieprz
- mleko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, delikatnie kroimy na
cienkie plasterki, oczyszczamy z błonek, cienko je rozbijamy uważając, aby nie
zrobić dziur, zalewamy mięso mlekiem i wkładamy je do lodówki na min. pół
godziny (a najlepiej na kilka godzin lub na całą noc).
Po tym czasie przyprawiamy mięso solą i pieprzem, układamy
na nim plasterki szynki przycięte do rozmiaru połowy fileta (w taki sposób, aby
połowa fileta pozostała wolna), na niego układamy ser, a na niego kolejne
plasterki szynki (dzięki temu, że ser będzie zawinięty w szynkę nie wypłynie
podczas smażenia) i składamy kotlety na pół.
W między czasie przygotowujemy sobie 3 miseczki – do jednej
wkładamy mąkę, do drugiej 2 roztrzepane jajka, do trzeciej bułkę tartą. Każdy
złożony na pół kotlet panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, czynność tę
powtarzamy 2 razy.
Gdy wszystkie kotlety będą już wypanierowane smażymy je na
wolnym ogniu z obu stron na lekko złoty kolor.
Kotlety
podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz