wtorek, 11 czerwca 2013

Kotlet szwajcarski (Cordon Bleu)

… czyli pyszny kotlet w chrupiącej panierce z kieszonką wypełnioną szynką i ciągnącym serem. Takie danie zazwyczaj możemy spotkać w restauracji, a dziś przedstawiam Wam pyszny i szybki przepis na domowy Cordon bleu. Jest pyszny, a dzięki grubej panierce jedyny w swoim rodzaju – to taka niecodzienna odmiana od klasycznego schabowego… smacznego :)
Przepis bardzo popularny na wielu blogach, mój w zasadzie bardzo podobny do tego
Składniki: (dla 2 osób)          
- 2 filety z kurczaka (może być również schab lub sznycle cielęce)      
- 4 grube plastry żółtego sera
- 8 plastrów ulubionej szynki   
- 2 jajka          
- bułka tarta
- mąka            
- sól i pieprz
- mleko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, delikatnie kroimy na cienkie plasterki, oczyszczamy z błonek, cienko je rozbijamy uważając, aby nie zrobić dziur, zalewamy mięso mlekiem i wkładamy je do lodówki na min. pół godziny (a najlepiej na kilka godzin lub na całą noc).
Po tym czasie przyprawiamy mięso solą i pieprzem, układamy na nim plasterki szynki przycięte do rozmiaru połowy fileta (w taki sposób, aby połowa fileta pozostała wolna), na niego układamy ser, a na niego kolejne plasterki szynki (dzięki temu, że ser będzie zawinięty w szynkę nie wypłynie podczas smażenia) i składamy kotlety na pół.
W między czasie przygotowujemy sobie 3 miseczki – do jednej wkładamy mąkę, do drugiej 2 roztrzepane jajka, do trzeciej bułkę tartą. Każdy złożony na pół kotlet panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, czynność tę powtarzamy 2 razy.
Gdy wszystkie kotlety będą już wypanierowane smażymy je na wolnym ogniu z obu stron na lekko złoty kolor.

Kotlety podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz