…
czyli wyśmienity, czekoladowo – czekoladowy tort z dużą dawką czekolady na
poprawę humoru :) Ciasto to bardzo wilgotne, miękkie, puszyste blaty z przepisu
Angeli Nilsen, które są mocno czekoladowe, a dodatek kawy nadaje im
dodatkowego, wytrawnego charakteru. W oryginale ciasto pieczone jest w jednej
blaszce, a po upieczeniu dzielone na 3 części – moim zdaniem trudno jest je
podzielić aż na trzy części, dlatego proponuję upiec ciasto w dwóch blaszkach i
zaoszczędzić sobie przy tym odrobinę pracy. Krem to słodka, czekoladowa masa na
bazie nutelli, budyniu, masła i śmietany kremówki w konsystencji przypominająca
mus – bardzo lekka, delikatna, stworzona do połączenia z ww. wilgotnym ciastem
czekoladowym naponczowanym odrobiną alkoholu…
Ten
tort jest bardzo elegancki, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, więc
jest to tort niewątpliwie dla osób, które mają lekkie opóźnienie i chcą
przygotować coś wyjątkowego i jednocześnie niecodziennego, niepowtarzalnego na
ostatnią chwilę… zapewniam Was, że ten tort jest pyszny, ekstremalnie
czekoladowy, no po prostu obłędny – prawdziwa czekoladowa ekstaza, której nikt
nie jest w stanie się oprzeć :)
Całość
to deser iście królewski, pyszny, słodki i jedyny w swoim rodzaju – jeśli
szukaliście ciasta, które wywołuje ogólny zachwyt i wielkie WOW to trafiliście
idealnie…
Przepis
na ciasto znalazłam na tej stronie i za radą osób, które już go wypróbowały
zmniejszyłam ilość cukru o 100 g. Krem to mój mały eksperyment,
który jest już u mnie na blogu – uwaga, jest mocno uzależniający i szybko znika
od wyjadania łyżką, ale nie martwcie się – jest go dość sporo także możemy go
podjadać… smacznego :)
Składniki:
Ciasto:
-
200 g.
dobrej jakości gorzkiej czekolady, o zawartości kakao ok. 60 % (u mnie pół na
pół mleczna i gorzka)
- 200 g.
masła
- 1
łyżka rozpuszczalnej kawy
- 85 g.
mąki pszennej
- 85 g.
self – rising – flour (mąki z dodatkiem środków spulchniających)[1]
- 1/4
łyżeczki sody
- 150
g. jasnego cukru Muscovado
- 150 g.
cukru pudru
- 25 g.
kakao
- 3
średnie jajka
- 75 ml.
maślanki
Krem czekoladowy z nutellą:
-
200 g. śmietany kremówki 36 %
-
1 śmietan – fix
-
250 g. nutelli
-
1 kostka masła śmietankowego (200 g.)
-
1 budyń czekoladowy na 3/4 l. mleka
-
cukier
-
mleko
Poncz:
-
1 kieliszek mocnej, słodzonej kawy rozpuszczalnej
-
1 kieliszek wódki (lepszy byłby spirytus)
-
kilka kropli soku cytryny
Dodatkowo:
-
2 – 3 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto:
Do
małego rondelka wkładamy połamaną w kosteczki czekoladę, masło, 1 łyżkę kawy
wymieszanej w 125 ml. zimnej wody i podgrzewamy to wszystko na małym ogniu, aż
wszystkie składniki się rozpuszczą (nie przegrzewamy masy, gotujemy ją tylko do
momentu rozpuszczenia się wszystkich składników).
Gdy
czekolada lekko przestygnie dodajemy do niej mąkę, sodę, cukier Muscovado,
cukier puder, kakao i wmieszujemy je do masy tak, aby nie było grudek.
Jajka
ubijamy na puszystą masę, wlewamy ją do masy czekoladowej, dodajemy maślankę i
jeszcze przez chwilę dokładnie mieszamy wszystkie składniki razem, aby się ze
sobą dokładnie połączyły.
Gotową
masę przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 20 – 21 cm. wyłożonych papierem
do pieczenia (boki smarujemy masłem), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do
temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Krem:
Do
małego garnka wlewamy mocno schłodzoną śmietanę i ubijamy ją przez chwilę
mikserem, aż będzie lekka, puszysta i zgęstnieje na tyle, że po odwróceniu
garnka do góry nogami śmietana nie wypadanie (jeśli krem ma dłużej poleżeć dodajemy
1 śmietan – fix).
Budyń
gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (odejmując 1 szklankę mleka i 1
łyżkę cukru), a następnie odstawiamy go do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie
masło dokładnie ucieramy mikserem, aż nabierze puszystości, następnie dodajemy
do niego nutellę i ubijamy masę jeszcze przez chwilę, aż oba składniki się
dokładnie połączą, a masa będzie gładka i jednolita.
Do
masy maślano – nutellowej dodajemy
stopniowo (w 3 – 4 partiach) zimny budyń i ucieramy masę, aż oba składniki się
dokładnie połączą. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie wmieszujemy
ją do masy, łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Gotowy
krem możemy włożyć na chwilę do lodówki, wtedy będzie bardziej elastyczny i
łatwiejszy przy przekładaniu tortu lub dekoracji.
Kremu
jest bardzo dużo, wykorzystamy około połowę – resztę możemy wykorzystać do
czegoś innego lub po prostu możemy przygotować krem z połowy proporcji.
Poncz:
Wszystkie
składniki wlewamy do spryskiwacza i dokładnie mieszamy.
Na
paterze układamy pierwszy blat ciasta, spryskujemy go połową ponczu, wykładamy
grubą warstwę kremu, przykrywamy go drugim blatem ciasta, spryskujemy go resztą
ponczu, wierzch i boku tortu obkładamy kremem. Wierzch dekorujemy startą
czekoladą.
Gotowy
tort wstawiamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę, następnie przekładamy go do
lodówki i tam przechowujemy. Tort wystarczy wyjąć z lodówki ok. 15 minut przed
podaniem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz