…
czyli przepis na jasne ciasto, idealne do przekładania ciast i tortów wszelkiego
rodzaju masami, kremami, dżemami, śmietaną i innymi dodatkami. Przepis jest
bardzo prosty, szybki i zawsze się udaje! Z podanego przepisu możemy upiec również
babeczki, wystarczy 20 – 25 minut i są gotowe :) Ciasto jest lekkie, a
jednocześnie odpowiednio wilgotne i na pewno pokochacie je od pierwszego
wypieku – wystarczy trzymać się ścisło przepisu i nie mam mowy o jakiejkolwiek
wpadce.
Składniki:
-
1 szklanka cukru
-
112,5 g. miękkiego masła
-
2 duże jajka
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2/3 łyżeczki sody
-
1/4 łyżeczki soli
-
1 szklanka maślanki
Przygotowanie:
Do
jednej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Masło
i cukier ubijamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 8 – 10 minut, aż masa
będzie puszysta. Po chwili dodajemy do niej wanilię i po kolei jajka dokładnie
ubijając masę przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodajemy przesiane
składniki suche, najlepiej w 3 – 4 partiach, dokładnie wmieszujemy je do masy (możemy
mikserem na najwolniejszych obrotach), a na sam koniec dodajemy dobrze
wstrząśniętą maślankę i łączymy ją z masą, aż masa będzie gładka i jednolita.
Gotowe
ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy je do dwóch tortownic o średnicy
21 cm. wyłożonych papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem), wyrównujemy
wierzch łyżką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni
i pieczemy ok. 35 – 40 minut.
Upieczone
ciasta studzimy przez ok. 10 minut w formie, następnie okrajamy je wokół
brzegów tortownicy i odstawiamy na bok na ok. 1 godzinę do całkowitego
wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz