czwartek, 27 czerwca 2013

White Cake – Jasne ciasto do przekładania tortów

… czyli przepis na jasne ciasto, idealne do przekładania ciast i tortów wszelkiego rodzaju masami, kremami, dżemami, śmietaną i innymi dodatkami. Przepis jest bardzo prosty, szybki i zawsze się udaje! Z podanego przepisu możemy upiec również babeczki, wystarczy 20 – 25 minut i są gotowe :) Ciasto jest lekkie, a jednocześnie odpowiednio wilgotne i na pewno pokochacie je od pierwszego wypieku – wystarczy trzymać się ścisło przepisu i nie mam mowy o jakiejkolwiek wpadce.
Przepis na bazie tego przepisu, znalazłam go również tu – oba przepisy są bardzo podobne.
Zdjęcie przedstawia ciasto z podwójnej porcji.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 112,5 g. miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki 

Przygotowanie:
Do jednej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Masło i cukier ubijamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 8 – 10 minut, aż masa będzie puszysta. Po chwili dodajemy do niej wanilię i po kolei jajka dokładnie ubijając masę przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie dodajemy przesiane składniki suche, najlepiej w 3 – 4 partiach, dokładnie wmieszujemy je do masy (możemy mikserem na najwolniejszych obrotach), a na sam koniec dodajemy dobrze wstrząśniętą maślankę i łączymy ją z masą, aż masa będzie gładka i jednolita.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy je do dwóch tortownic o średnicy 21 cm. wyłożonych papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem), wyrównujemy wierzch łyżką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 35 – 40 minut.
Upieczone ciasta studzimy przez ok. 10 minut w formie, następnie okrajamy je wokół brzegów tortownicy i odstawiamy na bok na ok. 1 godzinę do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz