…
czyli szybki, pyszny i niezawodny tort, który zawsze się udaje. Przepis na
ciasto to biszkopt z przepisu na biszkopt rzucany, który jest idealnie równy,
puszysty i nigdy nie zawodzi, zawsze wyrasta wysoko, równo i bez problemu można
go podzielić na kilka blatów tortowych. Masa to delikatny krem budyniowy o
smaku waniliowym, który podzieliłam na dwie części – jedna została waniliowa,
do drugiej dodałam kakao i powstał krem kakaowy. Biszkopt podzieliłam na 3
blaty, jedną cześć tortu przełożyłam kremem kakaowym, drugą waniliowym, a
resztą kremu udekorowałam wierzch tortu (przy pomocy tylko 1M Wiltona). Tort
jest naprawdę pyszny, lekki, delikatny, idealny dla osób które nie lubią mas
maślanych i bardzo słodkich kremów. Aby tort nie był suchy naponczowałam go
mocną herbatą, ale jeśli robicie tort nie dla dzieci koniecznie dodajcie do
ponczu alkoholu. Smacznego :)
Składniki:
Biszkopt:
(na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm.)
- 8 jajek
- 260 g. cukru
- 160 g.
mąki pszennej
- 65 g. mąki
ziemniaczanej
Krem:
- 3 szklanki
mleka 3,2 %
- 1 duży
budyń waniliowy (ok. 65 g.)
- 6 łyżek
cukru
- 1 duży
cukier waniliowy (ok. 30 g.)
- 5 pełnych
łyżek mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 masło śmietankowe
(200 g.) w temperaturze pokojowej
- 1
margaryna Kasia (250 g.) w temperaturze pokojowej
Poncz:
-
mocna, słodzona herbata z cytryną
Dodatkowo:
(dekoracja)
-
herbatniki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na
najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po
odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z
garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec
wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy – najlepiej
łyżką.
Dno blaszki
wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto
do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 170 stopni
(u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 40 minut, do tzw. suchego
patyczka.
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z
wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik
lub koc), a następnie odstawiamy biszkopt na bok do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt
oddzielamy od brzegów blaszki dopiero, gdy wystygnie, wyjmujemy go z formy i
dzielimy na 3 równe blaty.
Krem:
W dużym
garnku gotujemy 2 szklanki mleka.
W mniejszym
garnku łączymy budyń, cukier, cukier waniliowy, mąkę, żółtka, resztę mleka i
ucieramy je mikserem, aż masa będzie gładka, bez grudek z tym, że mleko
dolewamy powoli, stopniowo.
Gdy mleko
zawrze, zmniejszamy moc palnika na najniższy wlewamy masę budyniową i ciągle
mieszając gotujemy ją na wolnym ogniu, aż dokładnie zgęstnieje (krem z trudem
będzie skapywał z łyżki).
Gotowy krem
odstawiamy do ostudzenia (np. w większy garnek z zimną wodą), a gdy całkowicie
wystygnie wkręcamy do niego miękkie masło i margarynę. Gotową masę dzielimy na
2 części, jedną większą, drugą mniejszą i do tej mniejszej części dodajemy
kakao.
Na
paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, mocno go ponczujemy, wykładamy krem
kakaowy, przykrywamy go drugim krążkiem biszkoptu, ponczujemy go, wykładamy
część kremu waniliowego i przykrywamy go ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch
tortu ponczujemy i dekorujemy wg. uznania. Ja obłożyłam tort cieniutką warstwą
kremu, na boki przykleiłam herbatniki i cukrowe dekoracje, a wierzch ozdobiłam
kremowymi różyczkami. Do części kremu dodałam odrobinkę barwnika, który
zabarwił masę na różowo i niebiesko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz