poniedziałek, 3 czerwca 2013

Polewa kakaowa do ciast

… czyli klasyczny przepis na szybką i niezawodną polewę, która zawsze się udaje i jest bardzo prosta w przygotowaniu –  wystarczy margaryna, trochę kakao, cukier i woda. Składniki podgrzewamy i polewa kakaowa gotowa :)
Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.
Składniki:
- 1/3 kostki margaryny
- 3 łyżki ciemnego kakao (można dać mniej, jeśli kakao jest bardzo ciemne)
- 3 łyżki cukru
- 2 – 3 łyżki wody lub gęstej śmietany kremówki 36 %
Przygotowanie:
Prościej być chyba nie może: wszystkie składniki wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy je na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą i zagotują. W klasycznej wersji dodajemy wodę, jeśli chcemy otrzymać bardziej gęstą, aksamitną polewę używamy śmietanę.

Gdy polewa będzie gładka i jednolita zdejmujemy ją z ognia, studzimy i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz