… czyli klasyczny przepis na szybką i niezawodną polewę,
która zawsze się udaje i jest bardzo prosta w przygotowaniu – wystarczy margaryna, trochę kakao, cukier i
woda. Składniki podgrzewamy i polewa kakaowa gotowa :)
Przepis
pochodzi z zeszytu mojej mamy.
Składniki:
- 1/3 kostki margaryny
- 3 łyżki ciemnego kakao (można dać mniej, jeśli kakao
jest bardzo ciemne)
- 3 łyżki cukru
- 2 – 3 łyżki wody lub gęstej śmietany kremówki 36 %
Przygotowanie:
Prościej być chyba nie może: wszystkie składniki
wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy je na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki
się dokładnie rozpuszczą i zagotują. W klasycznej wersji dodajemy wodę, jeśli
chcemy otrzymać bardziej gęstą, aksamitną polewę używamy śmietanę.
Gdy polewa będzie gładka i jednolita zdejmujemy ją z
ognia, studzimy i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz