…
czyli pyszny deser truskawkowy, w sam raz do popołudniowej herbatki. Lekkie,
delikatne ciasto nadziane soczystymi truskawkami… ot zwykłe ciastko, ale z
lodami waniliowymi jest po prostu idealne, pyszne i aż trudno się powstrzymać, aby nie spróbować go jeszcze na gorąco :) W oryginale jest to
ciasto truskawkowe, ale oczywiście możemy użyć inne owoce, np. maliny lub
wiśnie. Ciasto jest bardzo szybkie, proste i zawsze się udaje, także szczerze
je polecam.
Przepis Marthy Stewart znaleziony na tym blogu.
-
85 g. miękkiego masła
-
200 g. cukru pudru + 2 łyżki
-
190 g. mąki pszennej
-
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli
-
118 ml. mleka
-
1 duże jajko
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
ok. 450 g. truskawek pokrojonych na połówki (mi wystarczyło 300 g.)
Przygotowanie:
W
małej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło
ucieramy z cukrem przez ok. 3 minuty, aż będzie puszyste, dodajemy mleko,
jajko, ekstrakt waniliowy i ubijamy masę, aż wszystkie składniki się dokładnie
połączą. Na koniec, stopniowo (w kilku partiach) dodajemy mąkę i ucieramy masę,
aż mąka dokładnie wymiesza się z resztą masy.
Gotową
masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 – 22 cm. wyłożonej papierem do
pieczenia (boki smarujemy masłem), wyrównujemy powierzchnię łyżką, wciskamy w
masę truskawki jedna przy drugiej, posypujemy je 2 łyżkami cukru pudru, wstawiamy
ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy je 10
minut, aż boki zaczną się lekko rumienić, następnie obniżamy temperaturę do 160
stopni i pieczemy ciasto jeszcze ok. 50 – 60 minut.
Upieczone
ciasto studzimy w formie, podajemy je z lodami waniliowymi. Najlepsze jest, gdy
jest jeszcze lekko ciepłe… smacznego :)
Wygląda bardzo zachęcająco :) A czy można je zrobić i z truskawkami i z rabarbarem (jeśli tak to ile go wtedy dać, a ile truskawek)? Pozdrawiam, Ola.
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że można :) Ja bym dała tak pół na pół truskawki i rabarbar - będzie to ładnie wyglądało, nie mówiąc już o smaku :) Ja wykorzystałam 300 g. truskawek, więc tu możesz dodać ok. 100 g. truskawek i resztę rabarbaru - tyle, żeby owoce były ciasno poukładane obok siebie :) Podziel się później wrażeniami jak to się komponowało, może następnym razem i ja spróbuję takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ania