…
czyli tort ze Spidermanem w roli głównej na życzenie małego wielbiciela
człowieka pająka :) Tort zrobiłam z klasycznego biszkoptu, delikatnego i
puszystego, który naponczowałam mocną herbatą i przełożyłam słodką śmietaną
kremówką i soczystymi truskawkami. Wierzch tortu zrobiłam z masy cukrowej
zabarwionej na kolor błękitny i udekorowałam Spidermanem. Pajęczynę zrobiłam z
czarnego barwnika rozpuszczonego w odrobinie wody.
Tort
jest bardzo lekki, delikatny, można by rzec klasyczny, nie za słodki, cała
słodycz ukryta jest w słodkiej cukrowej dekoracji… Tort idealny dla wielbicieli
delikatnych tortów – to typowy torcik z śmietankowym nadzieniem i owocami…
zapraszam do wypieków :)
Składniki:
Biszkopt: (na
tortownicę 24 cm.)
- 7 jajek
- 1 szklanka
cukru
- 1 szklanka
mąki pszennej
- 1/3
szklanki mąki ziemniaczanej
Poncz:
-
mocna, słodzona herbata
Krem:
-
2 śmietany kremówki 36 % (400 g.)
-
6 – 8 łyżek cukru pudru (do smaku)
-
kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
-
świeże truskawki pokrojone w plasterki
Masa cukrowa:
z tego przepisu, wystarczy ok. 3/4 porcji, większość zabarwiamy na kolor
błękitny, część na czerwony (Spiderman) i odrobinę na kolor czarny i biały
(oczy).
Masa maślana:
- 1/3 kostki masła
- kilka łyżek cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
Biszkopt:
Na
najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po
odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z
garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec
wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy –
najlepiej łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.
Dno
tortownicy (o średnicy 24 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym
nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160 – 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i
pieczemy ok. 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z
wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik
lub koc), a następnie ponownie wstawiamy biszkopt do uchylonego piekarnika i
zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odkrajamy go nożem od brzegów tortownicy,
zdejmujemy obręcz i dzielimy biszkopt na 3
równe części.
Krem:
Śmietanę ubijamy mikserem, aż nabierze puszystości i zgęstnieje, dodajemy
do niej przesiany cukier puder, kilka kropli aromatu i ucieramy masę jeszcze
przez chwilę, aż będzie gładka i kremowa dodając ewentualnie więcej cukru,
jeśli chcemy, aby krem był bardziej słodki.
Krem maślany:
Miękkie masło ubijamy mikserem na średnich obrotach i dodajemy do niego stopniowo
cukier puder i aromat, aż masa będzie gładka i na tyle zwarta, aby swobodnie obsmarować
nią tort.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go herbatą,
wykładamy połowę kremu, pokrojone w plasterki truskawki, układamy drugi blat
biszkoptu, ponownie go ponczujemy, wykładamy resztę kremu, truskawki i
przykrywamy je trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu spryskujemy
resztą ponczu, rozsmarowujemy na nim cienką warstwę kremu maślanego i wstawiamy
tort do lodówki na czas przygotowania masy cukrowej.
Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek, przekładamy go na
przedramieniu na tort, wyrównujemy powierzchnię, przycinamy niepotrzebne
skrawki, dekorujemy tort dookoła kuleczkami z masy i wstawiamy tort do lodówki
na czas przygotowania Spidermana.
Spiderman:
Aby
przygotować Spidermana przygotowujemy wybrany obrazek z postacią Spidermana –
może to być kolorowanka lub dowolny rysunek wydrukowany z Internetu.
Wydrukowany obrazek wycinamy, przykładamy go do masy cukrowej i przy pomocy
noża do masy cukrowej lub cienkiego, ostrego nożyka odrysowujemy kontur
Spidermana. Odrysowany szablon przekładamy na papier do pieczenia (dzięki temu
łatwiej będzie oderwać Spidermana i przełożyć go na tort) i zaczynamy go
dekorować. Za pomocą czarnego barwnika rozpuszczonego w odrobinie wody malujemy
na Spidermanie pajęczynę, dookoła szablonu robimy czarny kontur, a na końcu
przyklejamy oczy.
Podobnie
jak wcześniej przygotowujemy sobie szablon oczu Spidermana, większy – czarny i
mniejszy – biały i wycinamy go w masie cukrowej. Na czarne oczy (to będzie nasz
kontur oczu) przyklejamy białe oczy i umieszczamy je na Spidermanie. Można
również pomalować czarnym barwnikiem białą masę, aby powstały czarne oczy i na nie
przykleić białe oczy (ja tym razem tak zrobiłam).
Gotowy
szablon przekładamy na tort i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz