sobota, 15 czerwca 2013

Tort Spiderman - śmietankowy z truskawkami

… czyli tort ze Spidermanem w roli głównej na życzenie małego wielbiciela człowieka pająka :) Tort zrobiłam z klasycznego biszkoptu, delikatnego i puszystego, który naponczowałam mocną herbatą i przełożyłam słodką śmietaną kremówką i soczystymi truskawkami. Wierzch tortu zrobiłam z masy cukrowej zabarwionej na kolor błękitny i udekorowałam Spidermanem. Pajęczynę zrobiłam z czarnego barwnika rozpuszczonego w odrobinie wody.
Tort jest bardzo lekki, delikatny, można by rzec klasyczny, nie za słodki, cała słodycz ukryta jest w słodkiej cukrowej dekoracji… Tort idealny dla wielbicieli delikatnych tortów – to typowy torcik z śmietankowym nadzieniem i owocami… zapraszam do wypieków :)
Składniki:

Biszkopt: (na tortownicę 24 cm.)
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:
- mocna, słodzona herbata

Krem:
- 2 śmietany kremówki 36 % (400 g.)
- 6 – 8 łyżek cukru pudru (do smaku)
- kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:
- świeże truskawki pokrojone w plasterki

Masa cukrowa:
z tego przepisu, wystarczy ok. 3/4 porcji, większość zabarwiamy na kolor błękitny, część na czerwony (Spiderman) i odrobinę na kolor czarny i biały (oczy).

Masa maślana:
- 1/3 kostki masła
- kilka łyżek cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy – najlepiej łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.
Dno tortownicy (o średnicy 24 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), a następnie ponownie wstawiamy biszkopt do uchylonego piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odkrajamy go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz i dzielimy biszkopt na 3  równe części.
Krem:
Śmietanę ubijamy mikserem, aż nabierze puszystości i zgęstnieje, dodajemy do niej przesiany cukier puder, kilka kropli aromatu i ucieramy masę jeszcze przez chwilę, aż będzie gładka i kremowa dodając ewentualnie więcej cukru, jeśli chcemy, aby krem był bardziej słodki.
Krem maślany:
Miękkie masło ubijamy mikserem na średnich obrotach i dodajemy do niego stopniowo cukier puder i aromat, aż masa będzie gładka i na tyle zwarta, aby swobodnie obsmarować nią tort.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go herbatą, wykładamy połowę kremu, pokrojone w plasterki truskawki, układamy drugi blat biszkoptu, ponownie go ponczujemy, wykładamy resztę kremu, truskawki i przykrywamy je trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu spryskujemy resztą ponczu, rozsmarowujemy na nim cienką warstwę kremu maślanego i wstawiamy tort do lodówki na czas przygotowania masy cukrowej.
Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek, przekładamy go na przedramieniu na tort, wyrównujemy powierzchnię, przycinamy niepotrzebne skrawki, dekorujemy tort dookoła kuleczkami z masy i wstawiamy tort do lodówki na czas przygotowania Spidermana.
Spiderman:
Aby przygotować Spidermana przygotowujemy wybrany obrazek z postacią Spidermana – może to być kolorowanka lub dowolny rysunek wydrukowany z Internetu. Wydrukowany obrazek wycinamy, przykładamy go do masy cukrowej i przy pomocy noża do masy cukrowej lub cienkiego, ostrego nożyka odrysowujemy kontur Spidermana. Odrysowany szablon przekładamy na papier do pieczenia (dzięki temu łatwiej będzie oderwać Spidermana i przełożyć go na tort) i zaczynamy go dekorować. Za pomocą czarnego barwnika rozpuszczonego w odrobinie wody malujemy na Spidermanie pajęczynę, dookoła szablonu robimy czarny kontur, a na końcu przyklejamy oczy.
Podobnie jak wcześniej przygotowujemy sobie szablon oczu Spidermana, większy – czarny i mniejszy – biały i wycinamy go w masie cukrowej. Na czarne oczy (to będzie nasz kontur oczu) przyklejamy białe oczy i umieszczamy je na Spidermanie. Można również pomalować czarnym barwnikiem białą masę, aby powstały czarne oczy i na nie przykleić białe oczy (ja tym razem tak zrobiłam).
Gotowy szablon przekładamy na tort i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz