czwartek, 6 czerwca 2013

Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym

… czyli tort stworzony dla osób kochających czekoladę i uwielbiających słodycze :) Jest zupełnie inny niż wszystkie, zamiast biszkoptu tym razem używamy miękkie, wilgotne i bardzo czekoladowe blaty, które idealnie trzymają równowagę, łączą się z kremem i tworzą bardzo wysoki tort… Masa to słodki krem na bazie serka Philadelphia, cukru pudru i masła orzechowego, z wyraźnie wyczuwalną nutą orzechową, oblany grubą warstwą czekolady, udekorowany orzechami laskowymi… prawdziwa poezja, której nikt nie jest w stanie się oprzeć. Polewa czekoladowa nie zastyga do końca, dzięki czemu przyjemnie rozpływa się w ustach i nie ma najmniejszych problemów z pokrojeniem tortu nawet na malutkie kawałki… Jest pyszny, słodki, rozpływający się w ustach, no po prostu obłędny. Ma tak nietypowy smak, że trudno go porównać z jakimkolwiek innym ciastem – jest jedyny w swoim rodzaju, dość łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy jest murowany: wszyscy Twoi goście będą prosić o przepis i dokładkę :) To tort stworzony na specjalne i wyjątkowe okazje, ja przygotowałam go na Dzień Matki. Jest to najlepszy tort czekoladowy jaki jadłam, ale uwaga  jest zabójczo słodki :) Z tych proporcji wychodzi bardzo dużo małych kawałków tortu, gdyż tort jest bardzo słodki i syty, dlatego na jego degustację możemy zaprosić bardzo wielu gości, a dla przełamania ekstremalnej słodyczy przyda się coś lżejszego dlatego podajemy go obowiązkowo z szampanem, kawą lub mocną herbatą… smacznego :)
Przepis zrobił już niesamowitą karierę na tej stronie, dlatego z chęcią go wypróbowałam i teraz z przyjemnością dzielę się nim z Wami… w całym przepisie zmieniłam jedynie polewę. 
Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej    
- 2 i 1/2 szklanki cukru          
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej         
- 1 łyżeczka soli         
- 1 szklanka oleju roślinnego 
- 1 szklanka kwaśnej śmietany          
- 1 i 1/2 szklanki wody          
- 2 łyżki octu (użyłam winny z białych winogron)   
- 1 łyżeczka wanilii    
- 2 jajka

Krem z masła orzechowego:
- 285 g. serka typu cream cheese (najlepiej Philadelphii, może być też serek śmietankowy Twój Smak Piątnicy)
- 120 g. miękkiego masła
- 5 szklanek przesianego cukru pudru
- 2/3 szklanki kremowego masła orzechowego (ja daję 200 g. firmy Felix)

Polewa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kremowego masła orzechowego
- 4 łyżki gorzkiego kakao 
- 4 – 6 łyżek cukru (w pierwszej opcji polewa jest bardziej wytrawna, czekoladowa, w drugiej – bardziej słodka)
- 8 łyżek śmietany kremówki 36 %
- 1 – 2 łyżki mleka 3,2 % (opcjonalnie)

Dodatkowo:
- garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Ciasto:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól, lekko je przemieszujemy, dodajemy śmietanę, olej i mieszamy całość trzepaczką stopniowo dodając wodę. Ocet łączymy z aromatem waniliowym i dodajemy je do masy, dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą pianę  i dokładnie wmieszujemy je do masy, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdy ciasto będzie już dokładnie wymieszane dzielimy je na 3 równe części i przekładamy do 3 tortownic o średnicy 20 cm. wyłożonych papierem dopieczenia (boki smarujemy masłem).
Gotowe ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka (wykałaczka włożona w sam środek ciasta powinna wyjść prawie czysta). Ja piekłam ciasta po kolei, jedno po drugim.
Upieczone ciasta studzimy przez ok. 20 minut w formie, następnie delikatnie okrajamy je od brzegów blaszek i przewracamy do góry nogami. Te ciasta są dość miękkie, lekkie dlatego jeśli nie mamy czasu na dokładne wystudzenie warto wcześniej schłodzić je w zamrażarce (przez ok. 30 minut), wtedy łatwiej będzie  połączyć je z kremem. Można również upiec ciasta dzień wcześniej, a następnego dnia przełożyć kremem i udekorować.
Krem:
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Serek ucieramy z masłem na gładką, puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder, po 1 szklance na raz, dokładnie ubijając masę przed dodaniem kolejnej partii cukru. Masę ubijamy ok. 3 – 4 minuty aż będzie puszysta i lekka. Na koniec wkręcamy do masy masło orzechowe i ubijamy całość jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, lekko spryskujemy go kawą ze spirytusem w proporcji 2:1, rozsmarowujemy 1/3 kremu z masła orzechowego, układamy drugi blat, lekko go dociskamy, ponownie spryskujemy ponczem, rozsmarowujemy następną część kremu, układamy trzeci blat ciasta, lekko go dociskamy, spryskujemy ponczem, a resztą kremu dokładnie obkładamy wierzch i boki tortu.  Na czas przygotowania polewy wstawiamy tort do lodówki.
Ciasto można naponczować również mocną, słodzoną herbatą (jeśli będą go jadły dzieci), ale ze spirytusem tort ma "pazur" i bardziej wytrawny charakterek :)
Polewa:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i masło orzechowe, dodajemy cukier, przesiane kakao, śmietanę, dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy masę na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka.
Jeśli polewa ma grudki przelewamy ją przez sitko, a następnie odstawiamy na bok, aby lekko przestygła.
Gdy polewa przestygnie wyjmujemy tort z lodówki, oblewamy go dokładnie przygotowaną polewą, dekorujemy wg. uznania i ponownie wstawiamy tort do lodówki na co najmniej 1 – 2 godziny, aby krem i polewa dokładnie zastygły. Tort wyjmujemy z lodówki ok. 1 godzinę przed podaniem.
Wierzch możemy udekorować np. orzechami laskowymi. Smacznego…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz