poniedziałek, 3 czerwca 2013

Duszone bitki wieprzowe

… czyli delikatny, mięciutki i aromatyczny schab jako pyszne danie obiadowe :) Wystarczy dosłownie kilka podstawowych składników i stworzymy wyśmienite danie, które smakuje naprawdę wybornie, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, ponieważ schabik właściwie robi się sam :) Kluczem do sukcesu jest przyprawa do mięs firmy Knorr – nadaje ona mięsu nietypowy smak, a jego dodatek również w sosie tworzy naprawdę doskonałe połączenie. Schab podajemy koniecznie w towarzystwie ziemniaków z koperkiem lub klusek śląskich i ulubionych warzyw, u mnie buraczki… Smacznego :)
Składniki:
- 1 kg. schabu bez kości
- mleko 3,2 %
- Vegeta
- przyprawa do mięs Knorr
- mąka pszenna
- 1,5 litra domowego rosołu lub 2 bulionetki drobiowe Knorr
- 2 łyżki gęstej śmietany
- oliwa
Przygotowanie:
Schab kroimy na cienkie plasterki i namaczamy go w mleku, najlepiej zostawić go w mleku na ok. 3 – 4 godziny, jeśli nie mamy tyle czasu wystarczy ok. 0,5 godziny.
Po tym czasie dokładnie panierujemy schab w wymieszanych przyprawach (Vegeta + przyprawa Knorr), następnie maczamy je w mące i podsmażamy schab na wolnym ogniu z obu stron na lekko złoty, rumiany kolor. Aby schab bardziej przeszedł smakiem przypraw można nakłuć schab widelcem, a po panierowaniu w przyprawach możemy go odstawić na bok na jakiś czas, żeby przyprawa lepiej wsiąkła w mięso.
Jeśli mamy świeży rosół podgrzewamy go na wolnym ogniu, jeśli nie mamy w dużym garnku gotujemy 1,5 litra zimnej wody i rozpuszczamy w nim bulionetki.
Śmietanę łączymy z 1 łyżką przyprawy do mięs Knorr, dodajemy ją do rosołu i mieszamy, aż oba składniki połączą się w jeden sos. Jeśli przeszkadzają nam grudki śmietany możemy przelać sos przez sitko do drugiego garnka.
Upieczony schab przekładamy do garnka z sosem i gotujemy go na minimalnym ogniu do miękkości, ok. 2 – 3 godziny, w zależności od grubości schabu.

W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki i pod koniec gotowania schabu zagęszczamy sos: przez sitko wlewamy do schabu wodę wymieszaną z mąką, dokładnie mieszamy sos i jeszcze przez chwilę podgrzewamy go na wolnym ogniu, aż sos się zagęści.

2 komentarze:

  1. Mmmm... Zanotowałam, zrobię w tygodniu, na pewno będą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały. Życzę smacznego obiadu :)

      Usuń