środa, 26 czerwca 2013

Naleśniki – pyszne, szybkie i niezawodne

… każdy ma swój sposób na naleśniki i zazwyczaj każdy robi je na oko i nic w tym dziwnego, ponieważ
 z reguły wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki i gotowe. Ja zawsze też robiłam naleśniki na oko, ale tym razem odmierzyłam proporcje, aby się nimi z Wami podzielić. Te naleśniki są cieniutkie, mięciutkie, idealne dla dzieci ale i dla dorosłych. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych dań mącznych, a jednocześnie dające możliwość podania ich na 100 różnych sposobów… na ciepło, na zimno, na słodko, na ostro lub jak tylko chcecie… Są naprawdę pyszne i zawsze wychodzą mięciutkie, dlatego zachęcam do ich wypróbowania. Ja dziś przygotowałam je na słodko, z pysznym dżemem truskawkowym domowej roboty :)
Składniki: (na 6 naleśników o średnicy 21 cm.)
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 350 ml. mleka 3,2 % (niecałe 1,5 szklanki)
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru waniliowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Tym razem opis będzie bardzo krótki: wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki i ponownie wszystko miksujemy.
Nagrzaną patelnie smarujemy cienką warstwą oleju, łyżką cedzakową nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki na średnim ogniu z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Smacznego :)

1 komentarz: