wtorek, 7 maja 2013

Masa cukrowa (lukier plastyczny)

... w poszukiwaniu idealnej masy cukrowej do pokrywania tortu natchnęłam się na kilka „sprawdzonych” przepisów, które niestety okazały się totalną klapą. Masa była zbyt twarda, kruszyła się i nadawała się jedynie do zrobienia małych dekoracji. Nie było nawet cienia szansy, aby rozwałkować ją na tyle, aby w całości poryć tort. Ale przekopując setki stron na forum CinCin dokopałam się do przepisu Dortaxx, ulepszonego od wersji pierwotnej, i ta masa jest rzeczywiście perfekcyjna, praca z nią to sama przyjemność, robi się ją bardzo szybko, jest bardzo elastyczna, łatwo się wyrabia, ma śnieżnobiały kolor i bardzo łatwo można nią udekorować torty, ciasta, ciasteczka, lub zrobić przecudne dekoracje! Od dziś dekoracje w style angielskim nie są już dla mnie tajemnicą :)
Z podanego przepisu masy wystarcza na pokrycie tortu o średnicy ok. 30 cm. i zrobienie kilku małych ozdób.
Składniki:
- 105 ml. zimnej wody
- 5 łyżeczek żelatyny   
- 100 g. glukozy          
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego                   
- 4 łyżeczki margaryny Planta (ok. 30 g.)        
- kilka kropel olejku migdałowego lub pomarańczowego (można pominąć)     
- ok. 1 – 1,2 kg. cukru pudru
- barwniki (w proszku lub w żelu)
Przygotowanie:
Żelatynę wsypujemy do małej miseczki (najlepiej metalowej), zalewamy ją wodą i odstawiamy na ok. 5 – 10 minut, aby napęczniała.
Glukozę łączymy z kwaskiem cytrynowym.
W małym garnku gotujemy wodę, a gdy się zagotuje zmniejszamy płomień na minimalny i nad parą wodną umieszczamy miseczkę z żelatyną i trzymamy ją tak długo, aż żelatyna się rozpuści (nie można doprowadzić do wrzenia, jeśli żelatyna się zagotuje niestety musimy zacząć robić masę od początku). Do ciepłej żelatyny dodajemy glukozę wymieszaną z kwaskiem i dalej trzymając miseczkę nad parą wodną, mieszamy całość łyżeczką, aby wszystko się dokładnie rozpuściło. Następnie dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną Plantę, mieszamy całość jeszcze chwilę nad parą wodną, a po chwili dodajemy olejek i odstawiamy masę na chwilę, aby lekko przestygła.
W między czasie przesiewamy cukier puder przez sitko (koniecznie!).
Gdy papka glukozowo – żelatynowa lekko przestygnie dodajemy do niej kilka łyżeczek przesianego cukru pudru, mieszamy do połączenia, powtarzamy tę czynność jeszcze kilka razy aż masa lekko zgęstnieje i będzie na tyle miękka, aby dała wyrabiać się rękoma.
Następnie przekładamy masę na blat (lub do dużej miski) i wyrabiamy ją rękoma stopniowo dodając cukier puder. Masę wyrabiamy tak długo, aż będzie plastyczna, nie będzie się zbytnio kleiła do rąk, a jednocześnie nie straci swojej elastyczności. Pod koniec wyrabiania masy dodajemy barwniki.
Gotową masę rozwałkowujemy na czystym i suchym blacie, podsypując odrobiną cukru pudru, lub mąki ziemniaczanej lub smarujemy blat i wałek odrobiną Planty.
Jeśli napotkamy problem z przeniesieniem masy na tort można rozwałkować ją na folii spożywczej i razem z nią przenieść na tort.
Przy lepieniu figurek warto wysmarować ręce odrobiną Planty.
Uwagi:
- Aby nie powstały nam w masie grudki musimy bardzo dokładnie rozpuścić żelatynę.
- Przed przełożeniem masy cukrowej na tort, ciasto należy dokładnie wysmarować masą maślaną i schłodzić w lodówce, aby ciasto było bardziej stabilne.
- Przed układaniem masy cukrowej na torcie, wyjmujemy tort chwilę wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko namiękła, wówczas masa cukrowa lepiej się przyklei.
- Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła (np. w woreczku foliowym).
- Do barwienia masy cukrowej używamy barwników w proszku lub w paście. Barwniki w płynie rozrzedzają masę.  
- Przed barwieniem masy warto założyć jednorazowe rękawiczki, gdyż barwniki mają bardzo intensywne kolory, i trudno później domyć dłonie. 
- Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką, lub masą na jej bazie, ponieważ śmietana rozpuszcza masę cukrową i na torcie mogą pojawić się nieefektowne plamy (zwłaszcza jeśli tort przechowujemy dłużej niż 1 dzień).
- Masę cukrową najlepiej przenieść na wałku, przedramieniu, foli spożywczej lub papierze do pieczenia, aby nie porwać jej i nie zrobić dziur.
- Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru z wody wymieszanej z cukrem pudrem, roztrzepanego białka, kremu maślanego lub budyniowego, specjalnego jadalnego kleju do dekoracji lub samej wody w przypadku małych dekoracji (łączenie płatków róży lub poszczególnych elementów małej kokardy).
- Nie można kłaść na masę cukrową soczystych owoców, np. ananasów i kiwi.
- Aby słodka masa miała lepszy smak możemy dodać do niej odrobinę olejku do ciast – migdałowy stworzy delikatnie marcepanowy smak, a pomarańczowy – landrynkowy.
- Masę cukrową możemy zrobić dzień wcześniej. Po zrobieniu należy od razu włożyć ją do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć. Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem, zacznie szybko wysychać i twardnieć. Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić, aż do uzyskanie gładkiej konsystencji lub włożyć na kilka sekund do mikrofali.

1 komentarz:

  1. Doskonały przepis na masę cukrową. Jest fantastyczna. Dziękuję za przepis, dzięki niemu wyczarowalam cudowny tort na urodziny mojego 3 latka.

    OdpowiedzUsuń