czwartek, 13 czerwca 2013

Letnie ciasto truskawkowe

… czyli pyszny deser truskawkowy, w sam raz do popołudniowej herbatki. Lekkie, delikatne ciasto nadziane soczystymi truskawkami… ot zwykłe ciastko, ale z lodami waniliowymi jest po prostu idealne, pyszne i aż trudno się powstrzymać, aby nie spróbować go jeszcze na gorąco :) W oryginale jest to ciasto truskawkowe, ale oczywiście możemy użyć inne owoce, np. maliny lub wiśnie. Ciasto jest bardzo szybkie, proste i zawsze się udaje, także szczerze je polecam.
Przepis Marthy Stewart znaleziony na tym blogu.
Składniki:
- 85 g. miękkiego masła
- 200 g. cukru pudru + 2 łyżki
- 190 g. mąki pszennej
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 118 ml. mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok. 450 g. truskawek pokrojonych na połówki (mi wystarczyło 300 g.)
Przygotowanie:
W małej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy z cukrem przez ok. 3 minuty, aż będzie puszyste, dodajemy mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i ubijamy masę, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Na koniec, stopniowo (w kilku partiach) dodajemy mąkę i ucieramy masę, aż mąka dokładnie wymiesza się z resztą masy.
Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 – 22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem), wyrównujemy powierzchnię łyżką, wciskamy w masę truskawki jedna przy drugiej, posypujemy je 2 łyżkami cukru pudru, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy je 10 minut, aż boki zaczną się lekko rumienić, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ciasto jeszcze ok. 50 – 60 minut.

Upieczone ciasto studzimy w formie, podajemy je z lodami waniliowymi. Najlepsze jest, gdy jest jeszcze lekko ciepłe… smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco :) A czy można je zrobić i z truskawkami i z rabarbarem (jeśli tak to ile go wtedy dać, a ile truskawek)? Pozdrawiam, Ola.

    OdpowiedzUsuń
  2. No pewnie, że można :) Ja bym dała tak pół na pół truskawki i rabarbar - będzie to ładnie wyglądało, nie mówiąc już o smaku :) Ja wykorzystałam 300 g. truskawek, więc tu możesz dodać ok. 100 g. truskawek i resztę rabarbaru - tyle, żeby owoce były ciasno poukładane obok siebie :) Podziel się później wrażeniami jak to się komponowało, może następnym razem i ja spróbuję takiej wersji :)
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń