niedziela, 28 lipca 2013

Domowa czekolada

… czyli coś pysznego i słodkiego, co pamięta chyba każdy z nas z dzieciństwa :) Słodkie łakocie, które zawsze robiła nam mama lub babcia – mocno czekoladowe, ciągnące i rozpływające się w ustach. O niebo lepsze od sklepowej czekolady i uwielbiane chyba przez wszystkich, bez wyjątku :) Deser idealny, cudowny, mój ulubiony – dziś zażyczyłam go sobie na prezent imieninowy: to najlepszy prezent pod słońcem! :)
Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.
Składniki:
- 1 paczka pełnego mleka w proszku (450 g.)
- 1 kostka margaryny Palmy (250 g.)
- 2 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- kakao (ilość wg. uznania)
Przygotowanie:
Margarynę, cukier i wodę gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier i margaryna się dokładnie rozpuszczą i odstawiamy mieszankę w chłodne miejsce, aż lekko przestygnie.
Następnie dodajemy do niej mleko w proszku, kakao i dokładnie razem wszystko łączymy. Czekoladę przelewamy do salaterek i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz