…
towar można by rzec na wagę złota, ponieważ bardzo trudno go kupić w sklepie, a
jeszcze trudniej trafić na taki, który nie zawiera kawałków owoców, a akurat dżemy lubię takie,
które są gładkie, bez całych owoców – są wtedy
idealne do kanapek, ale również jako pyszny sos do naleśników, ciast lub
deserów. Dziś przedstawiam Wam przepis na dżem domowej roboty z soczystych,
dojrzałych czereśni, bez żadnych sztucznych zagęszczaczy – wystarczą tylko
owoce, cukier, cytryna i dżem gotowy :) Smażenie dżemu zajmuje sporo czasu, ok.
4 godziny, ponieważ skórka z czereśni jest dość twarda, ale niech Was to nie
zraża, bo dżem jest naprawdę przepyszny i warto mu poświęcić odrobinę więcej
czasu… smacznego :)
Przepis autorski.
Składniki: (na
6 słoiczków)
-
3 kg. dojrzałych, ciemnych czereśni (waga po wydrylowaniu)
-
1 cytryna
-
ok. 700 g. cukru (lub więcej, w zależności od słodkości czereśni)
Przygotowanie:
Czereśnie
płuczemy, drylujemy (najlepiej ręcznie, aby pozbyć się z owoców ewentualnych
robaczków), mielimy je w blenderze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
mięsa, zasypujemy je ok. 2 szklankami cukru, wstawiamy na gaz i doprowadzamy mieszankę
do wrzenia.
Gdy
owoce się zagotują zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy dżem do
zgęstnienia, dodając w między czasie sok z cytryny i cukier. Cukier dodajemy
stopniowo, dopasowując ilość cukru do słodkości czereśni i własnych preferencji
smakowych. Aby dżemu uzyskał odpowiednio gęstą konsystencję smażymy go ok.
ok. 4 – 5 godzin, ale możemy rozłożyć
sobie gotowanie dżemu na 2 dni.
Gotowy
dżem przelewamy do wyparzonych we wrzątku słoiczków, lekko je zakręcamy,
wstawiamy do garnka z gotującą się wodą (woda ma sięgać do ok. 3/4 wysokości
słoiczków) i pasteryzujemy je 10 minut. Garnek z wodą najlepiej wyłożyć
papierem lub gazetami, aby słoiczki nie poobtłukiwały się o siebie, o dno i
boki garnka.
Po
pasteryzacji dokładnie zakręcamy słoiczki i odstawiamy je na 24 godziny w
ciepłe miejsce (ja zawinęłam je w koc). Po tym czasie przenosimy słoiczki do
spiżarni i gotowe :) Koniecznie zostawcie sobie trochę dżemu na wypróbowanie...
polecam do naleśników :)
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Witam,niestety nie zblendowałam czeresni przed gotowaniem,czy mogę zrobić to w trakcie gotowania?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna tylko nie wiem, czy gorące owoce nie stępią nożyków. Może odczekaj, przestudź dżem, zblenduj i dopiero ponownie zagotuj?
UsuńNajbardziej idiotyczny przepis jaki czytałem, trzeba było jeszcze te czereśnie zmielić w młynku do kawy
OdpowiedzUsuń😂🤣
UsuńKurcze, akurat nie mam młynka :) XD
Usuń