piątek, 12 lipca 2013

Tres Laches – Ciasto mleczne

… u nas w Polsce ciasta tego typu są mało znane, a szkoda, bo ciasto jest naprawdę pyszne – wilgotne, mięciutkie i jedyne w swoim rodzaju :) Składa się z trzech warstw – ciasta, mlecznego nadzienia zatopionego w cieście i słodkiej śmietany kremówki na wierzchu. Jest to meksykański deser, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza ciasto trzy mleka – jest naprawdę rewelacyjny, a żeby nadać mu nutkę polskości można go udekorować świeżymi, sezonowymi owocami, które idealnie tu pasują i są idealnym dodatkiem dla przełamania słodyczy całego ciasta – najlepsze będą odrobinę kwaśne owoce, np. maliny lub wiśnie. Możecie dodać do nadzienia również jakiegoś alkoholu – np. amaretto, rumu lub likieru Kahlua, który nada ciastu bardzo fajnego charakteru… nie czekajcie dłużej i wypróbujcie je już dziś!

Przepis pochodzi stąd (ja zrobiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 20 cm.).
Składniki:

Ciasto:
- 190 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115 g. masła
- 200 g. białego cukru
- 5 jaj
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (u mnie 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego)

Nadzienie:
- 250 ml. pełnego mleka
- 400 g. mleka skondensowanego słodzonego
- 340 g. mleka zagęszczonego

Polewa – śmietana:
- 400 g. śmietany kremówki 30 – 36 %
- 1 śmietan – fix (opcjonalnie)
- 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie kilka kropli aromatu waniliowego)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę, sodę i proszek do pieczenie przesiewamy do małej miski.
Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy w kilku partiach cukier i ciągle ubijając masę mikserem dodajemy po kolei jajka dokładnie ubijając masę przed dodaniem kolejnego jajka. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy, wmieszujemy go do masy, dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszujemy je do masy.
Gotowe ciasto przelewamy do blaszki (o wymiarach 23 x 33 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka), aż ciasto nabierze lekko złoty kolor.
Upieczone ciasto studzimy ok. pół godziny, następnie nakłuwamy wierzch ciasta równomiernie widelcem (nie za głęboko, aby mleko nie spłynęło na dno formy) i zaczynamy przygotowywać nadzienie.
Nadzienie:
Mleko, mleko skondensowane i mleko zagęszczone łączymy razem, równomiernie wylewamy je na schłodzone ciasto tak, aby mleko dokładnie wsiąkło w ciasto i wstawiamy je do lodówki na minimum kila godzin, a najlepiej na całą noc, aby 3 rodzaje mleka dokładnie nasączyły ciasto.
Polewa:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijana ewentualnie cukier puder i śmietan – fix. Gdy śmietanka będzie ubita na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy, wmieszujemy go do śmietany i wykładamy kremówkę na schłodzone ciasto.
Wierzch ciasta dekorujemy owocami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz