…
u nas w Polsce ciasta tego typu są mało znane, a szkoda, bo ciasto jest
naprawdę pyszne – wilgotne, mięciutkie i jedyne w swoim rodzaju :) Składa się z
trzech warstw – ciasta, mlecznego nadzienia zatopionego w cieście i słodkiej
śmietany kremówki na wierzchu. Jest to meksykański deser, który w dosłownym
tłumaczeniu oznacza ciasto trzy mleka – jest naprawdę rewelacyjny, a żeby nadać
mu nutkę polskości można go udekorować świeżymi, sezonowymi owocami, które
idealnie tu pasują i są idealnym dodatkiem dla przełamania słodyczy całego
ciasta – najlepsze będą odrobinę kwaśne owoce, np. maliny lub wiśnie. Możecie
dodać do nadzienia również jakiegoś alkoholu – np. amaretto, rumu lub likieru
Kahlua, który nada ciastu bardzo fajnego charakteru… nie czekajcie dłużej i
wypróbujcie je już dziś!
Przepis
pochodzi stąd (ja
zrobiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 20 cm.).
Składniki:
Ciasto:
- 190 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115 g. masła
- 200 g. białego cukru
- 5 jaj
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (u mnie
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego)
Nadzienie:
- 250 ml. pełnego mleka
- 400 g. mleka skondensowanego słodzonego
- 340 g. mleka zagęszczonego
Polewa –
śmietana:
- 400 g. śmietany kremówki 30 – 36 %
- 1 śmietan – fix (opcjonalnie)
- 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie kilka
kropli aromatu waniliowego)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę,
sodę i proszek do pieczenie przesiewamy do małej miski.
Miękkie
masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy w kilku partiach cukier i
ciągle ubijając masę mikserem dodajemy po kolei jajka dokładnie ubijając masę
przed dodaniem kolejnego jajka. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy,
wmieszujemy go do masy, dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia
i delikatnie wmieszujemy je do masy.
Gotowe
ciasto przelewamy do blaszki (o wymiarach 23 x 33 cm.) wyłożonej papierem do
pieczenia (boki smarujemy masłem), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury
175 stopni i pieczemy ok. 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka), aż ciasto
nabierze lekko złoty kolor.
Upieczone
ciasto studzimy ok. pół godziny, następnie nakłuwamy wierzch ciasta
równomiernie widelcem (nie za głęboko, aby mleko nie spłynęło na dno formy) i
zaczynamy przygotowywać nadzienie.
Nadzienie:
Mleko,
mleko skondensowane i mleko zagęszczone łączymy razem, równomiernie wylewamy je
na schłodzone ciasto tak, aby mleko dokładnie wsiąkło w ciasto i wstawiamy je do
lodówki na minimum kila godzin, a najlepiej na całą noc, aby 3 rodzaje mleka
dokładnie nasączyły ciasto.
Polewa:
Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijana ewentualnie cukier
puder i śmietan – fix. Gdy śmietanka będzie ubita na koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy, wmieszujemy go do śmietany i wykładamy kremówkę na schłodzone ciasto.
Wierzch
ciasta dekorujemy owocami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz