Pychotka…
czyli ciasto, które smakuje tak jak się nazywa :) Znane również pod nazwą Pani
Walewska zadowala wymagania nawet najbardziej wybrednych gości – złożone z
kilku warstw, kruchego ciasta, bezy, kwaskowatego dżemu i kremu sprawia, że
każdy zajadzie w nim coś dla siebie. Jest to bardzo eleganckie ciasto,
prezentuje się niezwykle wytwornie, spokojnie może być podane jako tort, a do
tego jest przepyszne i naprawdę dość łatwe w przygotowaniu. Raczej na wyjątkowo
okazje, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką odrobinkę luksusu od
tak, po prostu – do niedzielnej herbatki :)
Pychotka
składa się z pysznego, kruchego ciasta, słodkiej, chrupiącej bezy, kremowej
masy maślano – budyniowej i dla przełamania
słodyczy jest przełożona lekko kwaskowatym
dżemem porzeczkowym... ja mam tu okazję po raz pierwszy wykorzystać moją domową konfiturę z czarnej porzeczki – jest naprawdę wyśmienita i już teraz wiem, że
będzie ona nieodłącznym elementem Pychotki :) Dziś przedstawiam Wam przepis na
wersję uniwersalną – z migdałami, przy innej okazji zaproponuję Wam wersję wczesno jesienną – z
orzechami, obie są genialne!
Pani Walewska zawsze robi furorę, jest
absolutnym hitem, ma idealnie połączone smaki, dlatego zachęcam do jej
wypróbowania – przepis na bazie tego przepisu, z kilkoma drobnymi zmianami.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g. masła lub margaryny
- 6 żółtek
Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 3 szklanki mleka (750 ml.)
- 4,5 pełne łyżki mąki pszennej
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 6 łyżki cukru
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)
- 300 g. miękkiego masła
- 2 – 4 łyżki Amaretto
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 450 g.)
- 100 g. płatków migdałowych
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, zagniatamy je do połączenia
się wszystkich składników, formujemy w kulę i dzielimy na 2 równe części.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo (w kilku partiach)
dodajemy cukier i ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące. Na koniec
dodajemy do masy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszujemy ją do
masy łyżką.
Krem:
Do dużego garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy cukry i gotujemy je na
wolnym ogniu.
Drugą szklankę mleka ucieramy mikserem z żółtkami i mąkami (jak budyń),
wlewamy to do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy, aż powstanie nam
budyń. Gorący krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia (najlepiej przykryć
krem folią spożywczą, aby nie powstał kożuch).
Miękkie masło ucieramy mikserem (na puch), a następnie stopniowo dodajemy
do niego ostudzony budyń. Na koniec dodajemy Amaretto lub kilka kropli aromatu
migdałowego i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część
ciasta wykładamy na spód blaszki, dokładnie go rozwałkowujemy, wyrównujemy
wierzch łyżką, rozsmarowujemy na nim połowę dżemu z czarnej porzeczki,
wykładamy połowę masy bezowej, a wierzch posypujemy połową płatków migdałowych.
W ten sam sposób przygotowujemy drugą część ciasta i pieczemy je w piekarniku
nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 40 minut. Można obydwa placki
piec razem (na termoobiegu) lub jeden po drugim – w drugiej opcji najlepiej podzielić
masę bezową na pół i drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.
Upieczone placki dokładnie studzimy, przekładamy kremem i wstawiamy ciasto
do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz