środa, 31 lipca 2013

Budyń waniliowy

… czyli pyszny, domowy mleczny deser bez dodatku sztucznych barwników – idealny dla dzieci, ale jest to również świetny deser dla dorosłych. Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na budyń czekoladowy, teraz przyszła kolej na waniliowy – ten jest dużo prostszy, wykonany z zaledwie kilku podstawowych składników, które na pewno zawsze znajdziecie w kuchni, dlatego zachęcam Was do wykonania domowego budyniu – jest naprawdę pyszny, słodki, kremowy, idealnie gładki, dobry w zasadzie na wszystko (zwłaszcza na poprawę humoru), więc nie zwlekajcie dłużej i wypróbujcie go już dziś…
Przepis autorski.
Składniki:
- niecałe 2 szklanki mleka – 475 ml.
- 1/4 szklanki cukru (60 g.)
- 1 mały cukier waniliowy (15 g.)
- 1 łyżka masła
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko[1]
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
W małym rondelku podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
W małej miseczce lub w blenderze dokładnie łączymy resztę mleka, mąkę, żółtko i sól, a gdy mleko się zagotuje dodajemy to do gotującego się mleka i mieszamy budyń na wolnym ogniu, aż dokładnie zgęstnieje.
Gorący budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilię, dokładnie wmieszujemy ją do masy i przelewamy budyń do salaterek opłukanych zimną wodą.
Wierzch możemy polać ulubionym sosem i udekorować owocami... smacznego :)


[1] Dla tych, którzy nie preferują jajek można pominąć żółtko, a w zamian dodać dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz