…
zaczyna się sezon ogórkowy, więc nie może zabraknąć na moim blogu moich
ulubionych ogórków – ogórków konserwowych :) W tym roku jakoś tak wyszło, że
ciągle robię przetwory, był już dżem truskawkowy, dżem czereśniowy, teraz robię
ogórki, za chwilę podam Wam przepis na dżem i galaretkę z czarnej porzeczki.
Ostatnie kilka dni spędziłam u rodziców na działce i to były dni wypełnione po
brzegi przyjemną pracą z przetworami i zapasami na zimę – uwierzcie mi, że
można to pokochać :) Przepis na ogórki dostałam oczywiście od mamy, ona
przygotowuje je od lat i pamiętam jak byłam mała jak uwielbiałam wcinać te
ogórki z pajdą chleba z masłem lub smalcem i pętkiem kiełbasy… ach te cudowne
czasy dzieciństwa… ale dość gadania, zabierajcie
się do marynowania ogórków :)
Składniki: (na
8 słoiczków o pojemności 0,6 l.)
-
ogórki
-
przyprawa do ogórków konserwowych
-
suszony koper z nasionami (lub ewentualnie świeży)
-
ziele angielskie
-
czarny pieprz
-
liść laurowy
-
czosnek
-
korzeń chrzanu
-
marchewka
Zalewa:
-
2 litry wody
-
3/4 szklanki octu
-
2 płaskie łyżki soli kamiennej
-
10 łyżek cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy
od przygotowania zalewy: do garnka wlewamy wodę, dodajemy resztę składników i
gotujemy zalewę na wolnym ogniu, aż się zagotuje.
Ogórki
dokładnie myjemy i obcinamy końcówki – wybieramy małe, świeże ogórki, mniej
więcej równej wielkości.
Do
umytych i wyparzonych wrzątkiem słoiczków wkładamy pionowo ogórki, jeden przy
drugim i do każdego słoika wsypujemy przyprawy: jedną małą gałązkę suszonego kopru
z nasionami, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 kulki czarnego pieprzu, pół
listka laurowego, 1 mały ząbek czosnku, mały kawałek chrzanu (korzeń), 2 – 3
plasterki marchewki i przyprawę do ogórków zgodnie z instrukcją na opakowaniu
(zwykle 2 łyżki na słoik o pojemności 1 litra – ja robiłam słoiczki o
pojemności 0,6 l. więc wsypałam do każdego słoiczka po 1 łyżce przyprawy).
Słoiczki
wypełnione ogórkami i przyprawami zalewamy przygotowaną zalewą, dokładnie, mocno je zakręcamy i
pasteryzujemy je ok. 3 – 5 minut od momentu zagotowania się wody, aż ogórki
„złapią” kolor, czyli wstawiamy słoiczki do garnka z gotującą się wodą (woda ma sięgać do ok. 3/4 wysokości
słoiczków) wyłożonego papierem lub gazetami, aby słoiczki nie poobtłukiwały się
o siebie, o dno i boki garnka i gotujemy je na wolnym ogniu. Po pasteryzacji odwracamy słoiczki do góry dnem, przykrywamy je czymś, aby miały ciepło i były schowane przed światłem i odstawiamy je na ok. 24 godziny, aż całkowicie wystygną. Po tym czasie przenosimy słoiczki do spiżarni i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz