…
puszysty, delikatni, ekstremalnie czekoladowy, z delikatną nutą Amaretto. W
zasadzie ten przepis powinien pojawić się na Walentynki lub w Dzień Czekolady,
ale ponieważ jest obłędnie pyszny zamieszczam Wam przepis właśnie dziś – na
poprawę humoru :)
Mistrz
Gordon Ramsay robi go w 4 minuty, nam zajmie to odrobinę dłużej, ale efekty są
po prostu fenomenalne – mus jest gładki, aksamitny, szalenie prosty do wykonania
i na pewno zachwyci każdego fana czekolady i słodyczy… Jest to wersja mleczna
musu, bardziej słodka, ale jeśli wolicie możecie dodać gorzką czekoladę (o
zawartości kakao przynajmniej 75 %), wtedy mus będzie bardziej wytrawny i czekoladowy
– właśnie taki jest w wersji oryginalnej. Smacznego!
Składniki: (na ok. 4 – 5 małych pucharków)
-
100 g. ciemnej czekolady: ja dałam 20 g. gorzkiej i 80 g. mlecznej
-
300 ml. śmietany kremówki 30 – 36 %
-
50 g. cukru pudru
-
1 duże białko
-
2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czekoladę
kruszymy na małe kawałki i odstawiamy ją na bok.
Połowę
śmietany kremówki podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż się
zagotuje. Gorącą śmietanę zdejmujemy z ognia, dodajemy do niej pokruszoną
czekoladę i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie nam
gładka, czekoladowa masa.
Masę
czekoladową wstawiamy w dużą miskę wypełnioną zimną woda, dodajemy do niej
resztę śmietany, Amaretto (jeśli używasz) i wkręcamy ją do masy mikserem na
najwolniejszych obrotach.
Gdy
masa ochłodzi się do temperatury pokojowej po krótkiej chwili wyjmujemy ją z
zimnej wody.
Białko
ubijamy na bardzo sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej stopniowo, po
łyżce cukier i ubijamy białka, aż powstanie nam lśniąca pianka.
Na
koniec dodajemy pianę do masy czekoladowej, delikatnie je razem łączymy, przelewamy
mus do pucharków, dekorujemy wg. uznania, np. owocami lub startą czekoladą i wstawiamy mus do lodówki do momentu stężenia.
a te reszte smietany nie trzeba ubic?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, ona się potem ładnie połączy z resztą kremu podczas ubijania :)
Usuń:D
OdpowiedzUsuń