… ostatnio, przy kilku innych wypiekach zauważyłam, że
maślanka to świetny dodatek do wypieków – nadaje on ciastom cudownej, wilgotnej
faktury i chcąc to wykorzystać tak oto powstały te babeczki – najbardziej puszyste jakie jadłam (nawet kolejnego i trzeciego dnia!),
mięciutkie, nie za słodkie, delikatnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, a
żeby były jeszcze piękniejsze udekorowałam je słodkim, kontrastującym kremem z
masła orzechowego, który jest naprawdę pyszny, lekki i kremowy, idealny do
wszelkiego rodzaju dekoracji babeczek i ciast. Polecam go również do dekoracji
tortu lub jako krem do przełożenia biszkoptu. Z tego przepisu wyjdzie Wam ok.
10 klasycznych muffinek, ale uważajcie, bo te babeczki są mocno uzależniające i
będziecie zmuszeni piec je na okrągło… :)
Przepis autorski.
Składniki:
- 100 g. mąki uniwersalnej (niecałe 2/3 szklanki)
- 160 g. białego cukru (ponad 2/3 szklanki)
- 50 g. brązowego cukru (3 łyżki)
- 25 g. ciemnego kakao (2,5 łyżki)
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 ml. maślanki
- 60 ml. oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
-
110 ml. coca – coli
Peanut
Butter frosting – Krem z masła orzechowego:
- 60 g. miękkiego masła
- 130 g. kremowego masła orzechowego
- 250 g. cukru pudru (niecałe 2 szklanki)
- kilka kropli aromatu waniliowego
-
3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Babeczki:
W
jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, oba cukry, kakao, sodę, i
proszek do pieczenia.
W drugiej misce
łączymy maślankę, olej, jajko i aromat, dodajemy je do składników suchych i
dokładnie łączymy łyżką lub widelcem, aż masa będzie dokładnie połączona.
Na koniec
dodajemy coca – colę i dokładnie wmieszujemy ją do masy (masa jest bardzo
płynna, ale taka ma być).
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy do nich część
masy, tak aby masa sięgała do ok. 3/4 wysokości papilotek, wstawiamy babeczki
do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy je ok. 25 – 30 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Krem:
W dużej misce ubijamy miękkie masło i masło orzechowe, a gdy
oba składniki się dokładnie połączą dodajemy do nich, stopniowo, w kilku
partiach cukier puder i aromat. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy do niej
odrobinę mleka i ubijamy masę jeszcze przez kilka minut, aż powstanie nam
puszysty i gładki krem.
Upieczone
babeczki studzimy, delikatnie wyjmujemy z papilotek, układamy na paterze, przekładamy
krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki tworząc ozdobne stożki.
Jeśli babeczki są nierówne można wyrównać je nożem i dopiero dekorować kremem... smacznego :)
hmmm na pewno będą pyszne, dzisiaj je zrobię, ale jedno mnie zastanawia dlaczego jest tam składnik coca-cola? :D
OdpowiedzUsuń:) 1/2 szklanki nie zaszkodzi, ale jeśli wolisz możesz zastąpić colę np. kawą :)
Usuń