piątek, 26 lipca 2013

Konfitura morelowa z Amaretto

… czyli słoneczna konfitura z soczystych, dojrzałych moreli – odrobina egzotyki zamknięta w małych słoiczkach :) To druga propozycja na morelową konfiturę, bardziej luksusowa, jeśli wypróbowaliście już klasyczną, koniecznie zdecydujcie się również na tą – Amaretto stanowi genialne połączenie z morelami – konfitura jest słodka, delikatna, o pięknym pomarańczowym kolorze. Amaretto dodaje fajną nutkę, ale jednocześnie nie przytłacza smaku moreli. Tak niewiele potrzeba, aby powstało coś tak pysznego…
Składniki: (na ok. 2 słoiczki o pojemności 340 ml.)
- 2,5 kg. moreli (waga bez pestek)
- ok. 350 g. cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki likieru Amaretto

Przygotowanie:
Morele myjemy, wyjmujemy z nich pestki, przeciskamy je dwukrotnie przez maszynkę – sokowirówkę[1], która oddziela miąższ od skórki, wkładamy je do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, dokładnie wszystko przemieszujemy, wstawiamy owoce na gaz i dusimy je na średnim ogniu, aż się zagotują (w między czasie kilkakrotnie je przemieszujemy, aby się nie przypaliły).
Gdy owoce się zagotują zmniejszamy moc palnika na najmniejszą i gotujemy morele, aż osiągną pożądaną konsystencję, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Jeśli chcecie, aby konfitura była słodsza możecie podczas gotowania dodać więcej cukru –  ilość wg. uznania. Ja gotowałam konfiturę 3 godziny i 40 minut – pierwszego dnia 1,5 godziny, a drugiego 2 godziny. Na ok. 3 – 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy Amaretto i dokładnie wmieszujemy je do konfitury.
Gotową konfiturę przelewamy do słoiczków wyparzonych we wrzątku, odwracamy je do góry dnem, zakrywamy ściereczką lub kocem na ok. 12 godzin, aż konfitura całkowicie wystygnie i gotowe… smacznego :)

Zobacz również:
Przetwory - małe ABC


[1] Z 2,5 kg. moreli bez pestek, po przeciśnięciu ich przez sokowirówkę otrzymałam 1,2 kg. morelowego przecieru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz