poniedziałek, 29 lipca 2013

Szybkie babeczki z owocami lata

… czyli pyszne, proste i mega szybkie muffinki, długo zachowujące świeżość (na pewno 2 dni, czy dłużej nie wiem, bo nie dotrwały), z Waszymi ulubionymi owocami… Są niesamowicie delikatne, mięciutkie, puszyste, a jednocześnie lekko wilgotne, nadziane soczystymi owcami i obsypane chrupiącą kruszonką... Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że muszę je wypróbować i to był bardzo dobry pomysł, bo te babeczki są po prostu genialne – nic w tym dziwnego, że mają takie wzięcie :) Pachnące latem i lasem stanowią idealną przekąskę na drugie śniadanie – zabierz je ze sobą do szkoły, do pracy lub na piknik a będą fajną odmianą od klasycznego śniadania. Dla zainteresowanych dodam, że można je zrobić również z owocami mrożonymi – nie rozmrażamy ich wcześniej, zamrożone owoce obtaczamy w mące ziemniaczanej i w takiej postaci dodajemy do masy. Smacznego.
Składniki: (na ok. 12 babeczek)

Babeczki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (190 g.)
- 2/3 szklanki cukru (150 g.)
- 1 mały cukier waniliowy (15 g.)
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju (80 ml.)
- 1 jajko
- niecałe 2/5 szklanki maślanki (90 ml.)
- 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- owoce: u mnie maliny i borówki

Klasyczna kruszonka: (do babeczek z malinami)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Cynamonowa kruszonka: (do babeczek z borówkami)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Babeczki:
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce roztrzepujemy jajko z olejem, maślanką i aromatem, dodajemy to do składników suchych, lekko wszystko przemieszujemy (masa będzie dość gęsta, ale taka ma być), przekładamy masę do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami, na wierzchu układamy owoce (jeśli chcecie, aby owoców było więcej wmieszujemy je na sam koniec do masy), posypujemy muffinki kruszonką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
W małej miseczce rozcieramy wszystkie składniki widelcem i zagniatamy je, aż powstanie nam kruszonka. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dodajemy więcej cukru i mąki, jeśli będzie za sucha dodajemy więcej masła.

3 komentarze:

  1. Pycha pycha pycha... lubie je robic bo sa mega szybkie jak sa jacys nie zapowiedziani goscie 30 min i gotowe a te skladniki sa zawsze w domu ja zamiast maslanki dodaje mleko :)dzis je nawet zrobilam 12 muffinek z mixem owocow mmmm... Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Nio pycha - widzę ,że mamy podobne kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to wyglada :) jak mam tylko czas to zagladam tu teraz chodza po mnie lody domowe :)

      Usuń