…
czyli szybsza wersja konfitury – nie musimy jej ani smażyć, ani gotować, ani
pasteryzować – dzięki temu zawiera pełną gamę witamin i możemy cieszyć się tym
dobrodziejstwem w zasadzie już następnego dnia :) Do jej przygotowania
potrzebujemy zaledwie dwa składniki: owoce, cukier i gotowe :) Dzięki dużej
zawartości pektyny z czasem syrop porzeczkowy nabiera konsystencji galaretki i
stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju placków, naleśników, lodów, deserów
lub przekładania pierników czy tortów.
Przepis
rodzinny, taki robiła moja babcia, teraz robi go moja mama i ja :)
Składniki: (na
6 małych słoiczków)
-
1 kg. czarnych, dojrzałych porzeczek
-
1 kg. cukru
Przygotowanie:
Porzeczki
dokładnie przebieramy z gałązek, listków i ogonków, płuczemy je w zimnej
wodzie, wrzucamy do blendera i dokładnie mielimy.
Zmielone
porzeczki przekładamy do drugiego garnka, dodajemy cukier i chwilę ucieramy
mieszankę mikserem. Można również od razu utrzeć porzeczki z cukrem w
blenderze.
Porzeczki
utarte z cukrem w zasadzie możemy od razu przekładać do słoiczków, ja najpierw
przetarłam je dokładnie przez sitko, aby pozbyć się skórek, dzięki czemu
galaretka będzie idealnie gładka :)
Przetarte
owoce przelewamy do wyparzonych słoiczków (do max. 3/4 ich wysokości, ponieważ galaretka lekko napęcznieje), odwracamy je do góry dnem i zostawiamy na noc w
kuchni pod przykryciem, a następnego dnia przenosimy je do spiżarni lub piwnicy :)
Witam :-) jedna jedyna Pani napisala, zeby wlac do 3/4 szukalam wszedzie co zrobilam nie tak, gdyz wlalam duzo. Po jakimś czasie zeszlam do piwnicy, a tu sie wylala. Nakretki trzymaja, otworzylam jedna i nie jest zepsuta. To chyba nic sie nie stalo z nia. Robilam praktycznie tak samo. I chyba wiem, ze chodzilo o to ze wlalam za duzo.
OdpowiedzUsuńTak,to pewnie to :) Moje galaretki też za pierwszym razem uciekały ze słoiczków. Odkąd leję ich mniej do słoiczków wszystko jest ok - stąd moja uwaga w przepisie również dla mnie, żeby pamiętać na przyszłość co i jak ;) Pozdrawiam
UsuńBardzo dziekuje, załamana bylam dopóki nie przeczytalam Pani przepisu :-)
OdpowiedzUsuńdzien dobry, czy tą galaretkę można pasteryzować? boję się o przechowanie bo nie mam chłodnej piwnicy
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby, ponieważ owoce nie są gotowane.
Usuń