…
czyli przepis na zimny, wszystkim doskonale znany, orzeźwiający napój o smaku
cytrynowym. Lemoniada to nic innego jak sok z cytryny wymieszany ze słodzoną,
przegotowaną wodą, ale cały sekret
idealnej lemoniady tkwi w jej proporcjach. Ten przepis jest genialny, słodko –
kwaśny z idealnie wywarzonymi proporcjami, nie ma to jak łyk takiej zimnej
lemoniady w upalne dni... Wierzch lemoniady możemy ozdobić plastrami cytryny lub miętą,
wtedy całość będzie prezentowała się jeszcze bardziej elegancko… Jest to przepis bazowy, na klasyczną
lemoniadę, ale możemy go modyfikować na wiele sposobów tworząc np. z truskawek
lemoniadę truskawkową, zastąpić część lub całość cytryn pomarańczami –
otrzymamy w ten sposób lemoniadę pomarańczową, możemy również dodać do niej
wódki i powstanie nam pyszny drink dla dorosłych… kombinacji jest bardzo dużo,
o czym możecie poczytać na stronie, z której przepis pochodzi. Zapraszam do
wypróbowania różnych wariantów lemoniady i dzielenia się pomysłami :)
Składniki: (na ok. 2,3 litra)
-
350 g. cukru (ok. 1,5 szklanki)
-
1900 ml. wody (ok. 7,5 szklanek)
-
350 ml. soku z cytryny (ok. 1,5 szklanki)
Przygotowanie:
W
małym garnku łączymy cukier z jedną szklanką wody, wstawiamy je na gaz i
doprowadzamy do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści i utworzy syrop zdejmujemy wodę z ognia,
studzimy ją do temperatury pokojowej (można wstawić garnek z lemeloniadą w dużą miskę wypełnioną zimną wodą), a następnie wstawiamy do lodówki, aż się
dokładnie schłodzi.
Gdy
woda będzie schłodzona wyjmujemy ją z lodówki, łączymy z sokiem z cytryny i
resztą wody, przelewamy lemoniadę do dzbanka i gotowe. Jeśli nie korzystamy z
napoju od razu wstawiamy go do lodówki.
Lemoniadę podajemy obowiązkowo z kostkami lodu :)
Lemoniadę podajemy obowiązkowo z kostkami lodu :)
Witam
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuń