niedziela, 14 lipca 2013

Dżem czereśniowy z czekoladą

… czyli czekoladowa wersja klasycznego dżemu czereśniowego, wzbogacona o gorzką czekoladę, dzięki czemu dżem stał się bardziej wytrawny, elegancki, taki na specjalne okazje :) Takiego dżemu na pewno nie znajdziecie nigdzie w sklepie, ponieważ trudno dostać zwykły dżem czereśniowy, a o czekoczereśni można już sobie tylko pomarzyć dlatego zapraszam do przygotowania go samemu w domu – jest to naprawdę proste, a efekt jest oszałamiający… dżemik jest naprawdę przepyszny, smakuje jak soczyste czereśnie zanurzone w czekoladzie, jest idealny do kanapek, do placków, do nadziewania babeczek, no w zasadzie do wszystkiego… bardzo go polecam.
Składniki: (na 6 małych słoiczków)
- 3 kg. dojrzałych, ciemnych czereśni (waga po wydrylowaniu)
- 1 cytryna
- 1 gorzka czekolada (100 g.)
- ok. 1  1,2 kg. cukru (lub więcej, w zależności od słodkości czereśni)

Przygotowanie:
Wiśnie płuczemy, drylujemy (najlepiej ręcznie, aby pozbyć się z owoców ewentualnych robaczków), mielimy je w blenderze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, zasypujemy je ok. 2 szklankami cukru, wstawiamy na gaz i doprowadzamy mieszankę do wrzenia.
Gdy owoce się zagotują zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy dżem do zgęstnienia, dodając w między czasie sok z cytryny, czekoladę i cukier. Cukier najlepiej dodawać stopniowo, w kilku partiach dopasowując jego ilość do słodkości czereśni i własnych preferencji smakowych. Aby dżem uzyskał odpowiednio gęstą konsystencję smażymy go ok. ok.  4 – 6 godzin, ale możemy rozłożyć sobie gotowanie dżemu na 2 dni (po ok. 2,5 godziny dziennie).
Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych we wrzątku słoiczków, lekko je zakręcamy, wstawiamy do garnka z gotującą się wodą (woda ma sięgać do ok. 3/4 wysokości słoiczków) i pasteryzujemy je 10 minut. Garnek z wodą najlepiej wyłożyć papierem lub gazetami, aby słoiczki nie poobtłukiwały się o siebie, o dno i boki garnka.
Po pasteryzacji dokładnie zakręcamy słoiczki i odstawiamy je na 24 godziny w ciepłe miejsce (ja zawinęłam je w koc). Po tym czasie przenosimy słoiczki do spiżarni i gotowe :)
Dobra rada: koniecznie podpiszcie słoiczki z czekoczereśnią jakoś odstraszająco, dla niepoznaki, np. czerwona cebula z buraczkami lub słodki czosnek, ponieważ napis dżem czereśniowy z czekoladą zbyt przykuwa uwagę i dżemik znika od podjadania palcami, a im więcej w domu łasuchów tym gorzej :)

Zobacz również:
Przetwory - małe ABC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz