…
czyli czekoladowa wersja klasycznego dżemu czereśniowego, wzbogacona o gorzką
czekoladę, dzięki czemu dżem stał się bardziej wytrawny, elegancki, taki na
specjalne okazje :) Takiego dżemu na pewno nie znajdziecie nigdzie w sklepie,
ponieważ trudno dostać zwykły dżem czereśniowy, a o czekoczereśni można już
sobie tylko pomarzyć dlatego zapraszam do przygotowania go samemu w domu – jest
to naprawdę proste, a efekt jest oszałamiający… dżemik jest naprawdę
przepyszny, smakuje jak soczyste czereśnie zanurzone w czekoladzie, jest
idealny do kanapek, do placków, do nadziewania babeczek, no w zasadzie do
wszystkiego… bardzo go polecam.
Składniki: (na
6 małych słoiczków)
-
3 kg. dojrzałych, ciemnych czereśni (waga po wydrylowaniu)
-
1 cytryna
-
1 gorzka czekolada (100 g.)
-
ok. 1 – 1,2 kg. cukru (lub więcej, w zależności od słodkości czereśni)
Przygotowanie:
Wiśnie
płuczemy, drylujemy (najlepiej ręcznie, aby pozbyć się z owoców ewentualnych
robaczków), mielimy je w blenderze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
mięsa, zasypujemy je ok. 2 szklankami cukru, wstawiamy na gaz i doprowadzamy
mieszankę do wrzenia.
Gdy
owoce się zagotują zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy dżem do
zgęstnienia, dodając w między czasie sok z cytryny, czekoladę i cukier. Cukier
najlepiej dodawać stopniowo, w kilku partiach dopasowując jego ilość do
słodkości czereśni i własnych preferencji smakowych. Aby dżem uzyskał
odpowiednio gęstą konsystencję smażymy go ok. ok. 4 – 6 godzin, ale możemy rozłożyć sobie
gotowanie dżemu na 2 dni (po ok. 2,5 godziny dziennie).
Gotowy
dżem przelewamy do wyparzonych we wrzątku słoiczków, lekko je zakręcamy,
wstawiamy do garnka z gotującą się wodą (woda ma sięgać do ok. 3/4 wysokości
słoiczków) i pasteryzujemy je 10 minut. Garnek z wodą najlepiej wyłożyć
papierem lub gazetami, aby słoiczki nie poobtłukiwały się o siebie, o dno i
boki garnka.
Po
pasteryzacji dokładnie zakręcamy słoiczki i odstawiamy je na 24 godziny w
ciepłe miejsce (ja zawinęłam je w koc). Po tym czasie przenosimy słoiczki do
spiżarni i gotowe :)
Dobra
rada: koniecznie podpiszcie słoiczki z czekoczereśnią jakoś odstraszająco, dla
niepoznaki, np. czerwona cebula z buraczkami lub słodki czosnek, ponieważ napis
dżem czereśniowy z czekoladą zbyt przykuwa uwagę i dżemik znika od podjadania
palcami, a im więcej w domu łasuchów tym gorzej :)
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz