niedziela, 28 lipca 2013

Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)

… czyli bardzo elegancki, czekoladowo – wiśniowy tort, znany na całym świecie i w zależności od kraju / regionu w którym jest podawany łączony jest z likierem wiśniowym lub chery brendy – ja użyłam domową nalewkę wiśniową. Dawniej ten tort podawany był jako deser, dziś znamy go pod postacią eleganckiego, niezwykle szykownego i wytwornego tortu i nic w tym dziwnego, bo to najlepszy tort w swojej klasie! Ciasto to 2 czekoladowe blaty, miękkie, wilgotne, aromatyczne, naponczowane sokiem z wiśni i domową nalewką wiśniową. Przełożenie to delikatnie kwaskowate wiśnie zatopione w kisielu z dodatkiem alkoholu oraz słodka śmietana kremówka. Tort jest dość lekki w smaku, o delikatnie wyczuwalnym czekoladowo – wiśniowym aromacie, wypełniony sporą dawką alkoholu, ale nadaje ona całemu ciastu charakterystycznego, ciekawego smaku – jest naprawdę pyszny i bardzo efektowny. Myślę, że na pewno będzie Wam smakować.
Przy okazji tego wypieku mam okazję wypróbować wiśnie do ciast i deserów, na które jakiś czas temu podawałam Wam przepis – muszę Wam powiedzieć, ze są niesamowicie pyszne i chyba są stworzone do tego tortu :)
Przepis autorski, na bazie kilku znalezionych w Internecie.
Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (260 g.)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej  łyżeczki sody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 400 g. cukru
- 50 g. kakao
- 3 średnie jajka
- 200 ml. mleka
- 100 ml. oliwy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 70 ml. wrzątku
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 ml. maślanki

Poncz:
- 30 ml. domowej wiśniówki
- 70 ml. syropu z wiśni

Masa wiśniowa:
- 200 ml. syropu z wiśni do ciast i deserów
- 50 ml. domowej wiśniówki
- 3 pełne łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (15 g.)
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 g. wiśni do ciast i deserów (mogą być również świeże wiśnie lub mrożone – wcześniej rozmrożone i odciśnięte z soku)

Masa śmietankowa:
- 700 g. śmietany kremówki 30 – 36 %
- 2 śmietan – fixy
- 3 pełne łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto:
W jednym (większym) garnku łączymy widelcem składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i kakao.
W drugim (mniejszym garnku) łączymy składniki mokre: jajka, mleko, oliwę, aromat waniliowy i kawę rozpuszczoną we wrzątku (wystudzoną).
Składniki mokre przelewamy do suchych i dokładnie łączymy je widelcem. Gdy masa będzie już bardzo gęsta dodajemy maślankę i dokładnie wmieszujemy ją do masy.
Gotową masę dzielimy na 2 równe części, przelewamy je do 2 tortownic o średnicy 21 cm. wyłożonych papierem do pieczenia (boki smaruje masłem), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je ok. 35 – 40 minut, do momentu aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
Poncz:
Sok z wiśni wlewamy do dużego garnuszka, dokładnie łączymy go z wiśniówką i przelewamy poncz do spryskiwacza.
Krem wiśniowy:
Do dużego garnka wlewamy sok z wiśni, wiśniówkę, cukier, cukier waniliowy, mąkę i podgrzewamy je na wolnym ogniu, aż zgęstnieją do konsystencji kisielu. Gorący kisiel zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego wiśnie, delikatnie wmieszujemy je do masy i odstawiamy masę na bok, do całkowitego ostudzenia.
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, nasączamy go połową ponczu, wykładamy połowę masy z wiśni, 1/3 ubitej śmietany, przykrywamy ją drugim blatem ciasta (można je od dołu lekko naponczować), spryskujemy ciasto resztą ponczu, boki dekorujemy resztą śmietany kremówki (odkładamy odrobinę na dekorację) i obsypujemy je wiórkami czekolady. Na wierzch wykładamy resztę wiśni i dekorujemy tort czekoladą i gwiazdkami z odłożonej wcześniej śmietany kremówki.
Gotowy tort wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie smaki się dokładnie przegryzły. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz