… czyli bardzo elegancki, czekoladowo – wiśniowy tort,
znany na całym świecie i w zależności od kraju / regionu w którym jest podawany
łączony jest z likierem wiśniowym lub chery brendy – ja użyłam domową nalewkę wiśniową.
Dawniej ten tort podawany był jako deser, dziś znamy go pod postacią
eleganckiego, niezwykle szykownego i wytwornego tortu i nic w tym dziwnego, bo
to najlepszy tort w swojej klasie! Ciasto to 2 czekoladowe blaty, miękkie,
wilgotne, aromatyczne, naponczowane sokiem z wiśni i domową nalewką wiśniową.
Przełożenie to delikatnie kwaskowate wiśnie zatopione w kisielu z dodatkiem
alkoholu oraz słodka śmietana kremówka. Tort jest dość lekki w smaku, o
delikatnie wyczuwalnym czekoladowo – wiśniowym aromacie, wypełniony sporą dawką
alkoholu, ale nadaje ona całemu ciastu charakterystycznego, ciekawego smaku –
jest naprawdę pyszny i bardzo efektowny. Myślę, że na pewno będzie Wam
smakować.
Przy okazji tego wypieku mam okazję wypróbować wiśnie
do ciast i deserów, na które jakiś czas temu podawałam Wam przepis – muszę Wam
powiedzieć, ze są niesamowicie pyszne i chyba są stworzone do tego tortu :)
Przepis
autorski, na bazie kilku znalezionych w Internecie.
Składniki:
Ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej (260 g.)
- 1 i 1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2
płaskiej łyżeczki sody
- 1/2
płaskiej łyżeczki soli
- 400 g.
cukru
- 50 g.
kakao
- 3 średnie
jajka
- 200
ml. mleka
- 100 ml. oliwy
- 1 łyżeczka
aromatu waniliowego
-
70 ml. wrzątku
-
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 ml.
maślanki
Poncz:
-
30 ml. domowej wiśniówki
-
70 ml. syropu z wiśni
Masa wiśniowa:
- 200 ml. syropu z wiśni do ciast i deserów
- 50 ml. domowej wiśniówki
- 3 pełne łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (15 g.)
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 g. wiśni do ciast i deserów (mogą być również
świeże wiśnie lub mrożone – wcześniej rozmrożone i odciśnięte z soku)
Masa śmietankowa:
-
700 g. śmietany kremówki 30 – 36 %
-
2 śmietan – fixy
-
3 pełne łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-
kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto:
W
jednym (większym) garnku łączymy widelcem składniki suche: mąkę, proszek do
pieczenia, sodę, sól, cukier i kakao.
W
drugim (mniejszym garnku) łączymy składniki mokre: jajka, mleko, oliwę, aromat
waniliowy i kawę rozpuszczoną we wrzątku (wystudzoną).
Składniki
mokre przelewamy do suchych i dokładnie łączymy je widelcem. Gdy masa będzie
już bardzo gęsta dodajemy maślankę i dokładnie wmieszujemy ją do masy.
Gotową
masę dzielimy na 2 równe części, przelewamy je do 2 tortownic o średnicy 21 cm.
wyłożonych papierem do pieczenia (boki smaruje masłem), wstawiamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je ok. 35 – 40
minut, do momentu
aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
Poncz:
Sok z wiśni wlewamy do dużego garnuszka, dokładnie
łączymy go z wiśniówką i przelewamy poncz do spryskiwacza.
Krem wiśniowy:
Do dużego garnka wlewamy sok z wiśni, wiśniówkę,
cukier, cukier waniliowy, mąkę i podgrzewamy je na wolnym ogniu, aż zgęstnieją
do konsystencji kisielu. Gorący kisiel zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego wiśnie,
delikatnie wmieszujemy je do masy i odstawiamy masę na bok, do całkowitego
ostudzenia.
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, nasączamy go
połową ponczu, wykładamy połowę masy z wiśni, 1/3 ubitej śmietany, przykrywamy
ją drugim blatem ciasta (można je od dołu lekko naponczować), spryskujemy
ciasto resztą ponczu, boki dekorujemy resztą śmietany kremówki (odkładamy
odrobinę na dekorację) i obsypujemy je wiórkami czekolady. Na wierzch wykładamy
resztę wiśni i dekorujemy tort czekoladą i gwiazdkami z odłożonej wcześniej
śmietany kremówki.
Gotowy tort wstawiamy do lodówki na minimum kilka
godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie smaki się dokładnie przegryzły.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz