sobota, 6 lipca 2013

Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego

… ostatnio, przy kilku innych wypiekach zauważyłam, że maślanka to świetny dodatek do wypieków – nadaje on ciastom cudownej, wilgotnej faktury i chcąc to wykorzystać tak oto powstały te babeczki – najbardziej puszyste jakie jadłam (nawet kolejnego i trzeciego dnia!), mięciutkie, nie za słodkie, delikatnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, a żeby były jeszcze piękniejsze udekorowałam je słodkim, kontrastującym kremem z masła orzechowego, który jest naprawdę pyszny, lekki i kremowy, idealny do wszelkiego rodzaju dekoracji babeczek i ciast. Polecam go również do dekoracji tortu lub jako krem do przełożenia biszkoptu. Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 10 klasycznych muffinek, ale uważajcie, bo te babeczki są mocno uzależniające i będziecie zmuszeni piec je na okrągło… :) 
Przepis autorski.
Składniki:
- 100 g. mąki uniwersalnej (niecałe 2/3 szklanki)
- 160 g. białego cukru (ponad 2/3 szklanki)
- 50 g. brązowego cukru (3 łyżki)
- 25 g. ciemnego kakao (2,5 łyżki)
- 1/2 płaskiej łyżeczki  sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 ml. maślanki
- 60 ml. oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 110 ml. coca – coli

Peanut Butter frosting – Krem z masła orzechowego:
- 60 g. miękkiego masła
- 130 g. kremowego masła orzechowego
- 250 g. cukru pudru (niecałe 2 szklanki)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 3 łyżki mleka

Przygotowanie:
Babeczki:
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, oba cukry, kakao, sodę, i proszek do pieczenia. 
W drugiej misce łączymy maślankę, olej, jajko i aromat, dodajemy je do składników suchych i dokładnie łączymy łyżką lub widelcem, aż masa będzie dokładnie połączona.
Na koniec dodajemy coca – colę i dokładnie wmieszujemy ją do masy (masa jest bardzo płynna, ale taka ma być).
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy do nich część masy, tak aby masa sięgała do ok. 3/4 wysokości papilotek, wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy je ok. 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krem:
W dużej misce ubijamy miękkie masło i masło orzechowe, a gdy oba składniki się dokładnie połączą dodajemy do nich, stopniowo, w kilku partiach cukier puder i aromat. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy do niej odrobinę mleka i ubijamy masę jeszcze przez kilka minut, aż powstanie nam puszysty i gładki krem.
Upieczone babeczki studzimy, delikatnie wyjmujemy z papilotek, układamy na paterze, przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki tworząc ozdobne stożki. Jeśli babeczki są nierówne można wyrównać je nożem i dopiero dekorować kremem... smacznego :)

2 komentarze:

  1. hmmm na pewno będą pyszne, dzisiaj je zrobię, ale jedno mnie zastanawia dlaczego jest tam składnik coca-cola? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) 1/2 szklanki nie zaszkodzi, ale jeśli wolisz możesz zastąpić colę np. kawą :)

      Usuń