piątek, 5 lipca 2013

Lody czekoladowe

…  pyszne, słodkie, pachnące i mocno czekoladowe… idealne na upalne dni lub tak po prostu, na poprawę humoru :) Przepis jest dość prosty i raczej nikt nie będzie miał z nim problemu dlatego zapraszam do ich wypróbowania – są genialne, rozpływają się w ustach i nie sposób ich pomylić z lodami kupnymi, bo są o wiele lepsze, ale uważajcie, bo są tak dobre, że można je zjeść zanim zamarzną… Mój mąż stwierdził, że w stanie surowym przypominają smak domowej czekolady, takiej z mleka w proszku... smacznego :)
Przepis autorski.
Składniki:
- 2/3 szklanki cukru (150 g.)
- 230 ml. mleka 3,2 %
- szczypta soli
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 jajka
- 60 g. mlecznej czekolady, posiekanej
- 350 ml. śmietany kremówki
- 100 ml. mleka zagęszczonego słodzonego (z puszki, płynnego)

Przygotowanie:
Do małego rondelka wkładamy cukier, mleko, sól i kakao, podgrzewamy je na wolnym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy mieszankę do wrzenia i wyłączamy gaz. Jeśli w masie pojawiły się grudki kakao możemy przecedzić masę przez sitko.
W małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich ok. 1/2 szklanki gorącej mieszanki, łączymy ją z jajkami, wlewamy do rondelka i ponownie podgrzewamy całość na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, ale uważamy, aby masa się nie zagotowała. Pod koniec gotowania dodajemy do masy posiekaną czekoladę, czekamy aż się całkowicie rozpuści, zdejmujemy masę z ognia, mielimy całość blenderem, aby powstała nam gładka, jednolita masa, przelewamy masę do pojemniczka na lody, wstawiamy go w większą miskę wypełnioną zimną wodą, czekamy aż lody się schłodzą, a następnie wstawiamy je do lodówki na ok. 1 – 2 godziny, aż mieszanka całkowicie ostygnie, mieszając ją od czasu do czasu.
Gdy mieszanka będzie zimna ucieramy ją ze śmietaną kremówką i słodzonym mlekiem zagęszczonym, wstawiamy do zamrażarki i schładzamy, aż zgęstnieje. W trakcie mrożenia kilkakrotnie (mniej więcej co 45 – 60 minut) wyjmujemy lody z zamrażarki i dokładnie je przemieszujemy – łyżką lub mikserem.
Lody należy wyjąć z zamrażarki kilka minut przed konsumpcją, aby „odmarzły”. Najlepsze są, gdy zaczynają się rozpływać... swoją drogą najlepiej byłoby je podawać zanim dokładnie zamarzną, jako deser  miękkie lody z owocami, np. malinami :)

4 komentarze:

  1. przemieszujemy a co to za słowo przemieszajmy powinno byc

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Aniu, przepis na lody świetny tylko ja jestem zwolenniczką zdrowej żywności a mleczną czekoladę trudno dostać 100 procentową. W Kauflandzie czasami trafia się takowa ale gorzka. Jest super i proponuję taką zastosować.A ten anonimowy poprawiacz to trochę niegrzeczny prawda? Pozdrawiam serdecznie.
    Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, może Anonimowy nie do końca rozumie mój język polsko- ciastowy ;) A apropo lodów dziękuję za sugestię, taka czekolada 100 % to ptawdziwy rarytas ;)

      Usuń