środa, 31 lipca 2013

Mus czekoladowy (wg. przepisu Gordona Ramsaya)

… puszysty, delikatni, ekstremalnie czekoladowy, z delikatną nutą Amaretto. W zasadzie ten przepis powinien pojawić się na Walentynki lub w Dzień Czekolady, ale ponieważ jest obłędnie pyszny zamieszczam Wam przepis właśnie dziś – na poprawę humoru :)
Mistrz Gordon Ramsay robi go w 4 minuty, nam zajmie to odrobinę dłużej, ale efekty są po prostu fenomenalne – mus jest gładki, aksamitny, szalenie prosty do wykonania i na pewno zachwyci każdego fana czekolady i słodyczy… Jest to wersja mleczna musu, bardziej słodka, ale jeśli wolicie możecie dodać gorzką czekoladę (o zawartości kakao przynajmniej 75 %), wtedy mus będzie bardziej wytrawny i czekoladowy – właśnie taki jest w wersji oryginalnej. Smacznego!
Składniki: (na ok. 4 – 5 małych pucharków)
- 100 g. ciemnej czekolady: ja dałam 20 g. gorzkiej i 80 g. mlecznej
- 300 ml. śmietany kremówki 30 – 36 %
- 50 g. cukru pudru
- 1 duże białko
- 2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i odstawiamy ją na bok.
Połowę śmietany kremówki podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż się zagotuje. Gorącą śmietanę zdejmujemy z ognia, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie nam gładka, czekoladowa masa.
Masę czekoladową wstawiamy w dużą miskę wypełnioną zimną woda, dodajemy do niej resztę śmietany, Amaretto (jeśli używasz) i wkręcamy ją do masy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Gdy masa ochłodzi się do temperatury pokojowej po krótkiej chwili wyjmujemy ją z zimnej wody.
Białko ubijamy na bardzo sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej stopniowo, po łyżce cukier i ubijamy białka, aż powstanie nam lśniąca pianka.
Na koniec dodajemy pianę do masy czekoladowej, delikatnie je razem łączymy, przelewamy mus do pucharków, dekorujemy wg. uznania, np. owocami lub startą czekoladą i wstawiamy mus do lodówki  do momentu stężenia.

3 komentarze: