niedziela, 28 lipca 2013

Sałatka grecka

… czyli jedna z wielu sałatkowych wariacji, w stylu greckim. Pyszna, delikatna, z mnóstwem świeżych, zdrowych warzyw… idealna w zasadzie do każdego dania obiadowego lub jako przystawka, świetnie smakuje również z pieczywem czosnkowym. Swoją popularność zawdzięcza prostocie przygotowania i wspaniałemu kontrastowi smaków. Wystarczy chwila, aby nasza sałatka cieszyła oczy i podniebienie… smacznego :)
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250 g.)
- 1/2 opakowania sera sałatkowo – kanapkowego Favita
- 2 małe sosy do wyboru: grecki, koperkowo – ziołowy lub paprykowo – ziołowy
Przygotowanie:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy ją do dużej miski, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę: żółtą i czerwoną, pokrojoną w podłużne paski – pióra cebulę, przekrojone na połówki pomidory koktajlowe i pokrojony w kostkę ser. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy sałatkę w chłodne miejsce do momentu podania.
Sosy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gotowe. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. W sałatce greckiej nie ma sałatki pekinskiej...czyba ze to jakas polska podróba.

    OdpowiedzUsuń