Często w przepisach czytamy: "do zaczynu dodać 2 łyżki aktywnego zakwasu". Co to oznacza? Jeśli zakwas przechowujemy w lodówce, to nie można go nazwać aktywnym. Aby go
uzyskać należy wyjąć zakwas z lodówki, ocieplić do temperatury pokojowej, dodać
mąkę i wodę, odczekać aż zacznie bąbelkować (około 12 godzin) i dopiero taki zakwas możemy nazwać aktywnym :)
Jak rozpoznać czy nasz zakwas pracuje?
Najlepszym
dowodem na to, że nasz zakwas żyje są bąbelki pojawiające się na powierzchni
masy i wyczuwalny lekko kwaskowaty zapach (zwłaszcza w przypadku mąki żytniej).
Zaobserwować to możemy zwykle po każdym dokarmieniu zakwasu. Dobrym
przykładem jest również unoszenie się
zakwasu do góry. Czasem proces fermentacji jest widoczny gołym okiem, czasem
nie. Nie znaczy to jednak, że nasz zakwas nie żyje – dajmy mu więcej czasu i może więcej ciepła?
Przechowywanie zakwasu w lodówce
Zakwas może
stać w lodówce od 1 do 2 tygodni. Generalnie im starszy zakwas, tym jest
bardziej odporny na głodówkę. Jeśli nie planujemy w najbliższym czasie pieczenia
chleba, dobrze jest go raz na jakiś czas wyjąć z lodówki, ocieplić do
temperatury pokojowej, dokarmić, odczekać kilka godzin
aż ożyje (zacznie się podnosić), po czym znów schować do lodówki. Po
przechowywaniu w lodówce może się zdarzyć, że na powierzchni
pojawi się biała lub żółtawa skorupka, lub zakwas zmieni zapach na delikatnie
chemiczny bądź acetonowy – jest to zupełnie normalne, po dokarmieniu wszystko
wróci do normy.
W lodówce powinno się przechowywać czysty zakwas – bez soli, przypraw, nasion i innych dodatków.
W lodówce powinno się przechowywać czysty zakwas – bez soli, przypraw, nasion i innych dodatków.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuń... a taki aktywny zakwas po 12 godzinach ile godzin jest w tym aktywnym stanie i w jakim przedziale czasowym go używać by wykorzystać jego największą moc ? Dziękuję za cenne informacje na blogu.Pozdrawiam,początkujący...