środa, 8 maja 2013

Hiszpan

… ulubione ciacho mojej mamy: puszysty biszkopt, napoleonkowa masa, włoskie orzechy, dżem z czarnej porzeczki i mocno procentowy poncz. Ciasto jest bardzo eleganckie i wysokie, dzięki czemu może być podane również jako tort. Jest naprawdę pyszne i jedyne w swoim rodzaju :)
Składniki:

Biszkopt:
3/4  szklanki mąki pszennej
- 3/4  szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól

Masa:
- 3 szklanki mleka 3,2 %
- 250 g masła np. śmietankowego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy 32 g.

Polewa:
- 1 czekolada mleczna lub deserowa
- 2 łyżki śmietany 18 %

Dodatkowo:
- 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
- paczka orzechów włoskich 150 g.
- ewentualnie rodzynki lub inne bakalie
- poncz: w pół szklanki ciepłej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 4 łyżki mocnego alkoholu

Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier puder, żółtka, i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i jeszcze przez chwilę ucieramy, aż składniki się połączą. Blaszkę (25 x 30) smarujemy margaryną i dokładnie obsypujemy spód i boki kaszą manną. Na blachę wylewamy masę i pieczemy ok. 35 – 40 min w temperaturze 175 stopni przy funkcji termoobiegu.
Masa:
1 szklankę mleka zmiksować z mąką i jajkami. 2 szklanki mleka zagotować z masłem, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksowaną masę wlać do gotującego mleka i mieszać  aż zgęstnieje. Masę lekko przestudzić.
Polewa:
Czekoladę pokruszyć do garnka, dodać 2 łyżki śmietany i zagotować na bardzo wolnym ogniu (ciągle mieszając), do rozpuszczenia czekolady.
Przełożenie: placek – połowa masy – orzechy – dżem – placek – druga połowa masy – orzechy – dżem – polewa z czekolady

Biszkopt przed przełożeniem masą nasączamy ponczem.

Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce, min. 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz