Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki i Wielkie Żarcie (pod nazwą Milky Way)…
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju (ja zastąpiłam mlekiem 3,2 %)
- 3 łyżki przegotowanej wody
Masa:
-1/2 szklanki mleka 3,2%
-1/2 szklanki mleka 3,2%
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku
- niecałe 2/3 szklanki cukru
- 300 g. masła śmietankowego
- 1 cukier wanilinowy 16 g.
- ewentualnie 2 łyżki dobrej jakości miodu
Polewa czekoladowa:
-100 g. deserowej lub mlecznej czekolady
-100 g. deserowej lub mlecznej czekolady
- 70 g. masła śmietankowego
Przygotowanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wodę, olej i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wmieszujemy je do masy.
Masę wylewamy do blaszki (u mnie 25 x 35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa:
Masa:
Mleko (zwykłe) gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem wanilinowym i ewentualnie miodem, a następnie odstawiamy je do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Na koniec wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy masę, aż będzie gładka i jednolita.
Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.
Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie równe części, przekładamy masą i oblewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz