środa, 8 maja 2013

Ciasto Mleczna kanapka

… czyli bardzo słodkie ciasto w smaku i wyglądzie przypominające słynnego, pysznego batonika uwielbianego przez dzieci :) Idealnie równy, czekoladowy biszkopt, słodka kremowa masa na bazie mleka w proszku i gruba warstwa czekolady to sekret na ciasto – kanapkę, które jest naprawdę pyszne, doskonale się kroi i dzięki temu wygląda bardzo ładnie i reprezentacyjnie. Krem przypomina w smaku nadzienie batonika Milky Way i jest tak dobry, że połowa znika od wyjadania łyżką :) To ciasto jest z tego rodzaju, że albo je pokochasz od pierwszego kęsa, albo wprost przeciwnie…
Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki i Wielkie Żarcie (pod nazwą Milky Way)…
Składniki:

Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju (ja zastąpiłam mlekiem 3,2 %)
- 3 łyżki przegotowanej wody

Masa:
-1/2 szklanki mleka 3,2%
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku
- niecałe 2/3 szklanki cukru
- 300 g. masła śmietankowego
- 1 cukier wanilinowy 16 g.
- ewentualnie 2 łyżki dobrej jakości miodu
Polewa czekoladowa:
-100 g. deserowej lub mlecznej czekolady
- 70 g. masła śmietankowego 
Przygotowanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wodę, olej i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wmieszujemy je do masy.
Masę wylewamy do blaszki (u mnie 25 x 35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa:                                                                                                                                
Mleko (zwykłe) gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem wanilinowym i ewentualnie miodem, a następnie odstawiamy je do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Na koniec wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy masę, aż będzie gładka i jednolita.
Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.

Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie równe części, przekładamy masą i oblewamy polewą czekoladową.
Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmujemy je z lodówki ok. 2 godziny przed planowanym podaniem i kroimy na kawałki lub prostokąty, w kształcie oryginalnego batonika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz