- 300 g. mąki pszennej + 2 łyżki
- 25 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka rozcieńczonego z 1/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- niecałe 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- 100 g. szynki konserwowej
- 250 g. żółtego sera
- ketchup
- oregano
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn: do miseczki kruszymy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko rozcieńczone z wodą. Rozcieramy wszystko dokładnie łyżką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, wyrośnięte drożdże, 2 łyżki gorącej wody i dokładnie wyrabiamy rękoma, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ciasto jest dość twarde przy wyrabianiu, ale po upieczeniu jest idealnie miękkie, puszyste i delikatne!). Przygotowaną kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek, smarujemy cienką warstwą ketchupu, posypujemy oregano, układamy pokrojoną w kostkę szynkę i starty żółty ser.
Następnie zwijamy ciasto w roladę, kroimy na plasterki grubości ok. 1,5 – 2 cm., układamy na okrągłej blaszce (24 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, odstawiamy do napuszenia (na ok. 1 – 2 kwadranse, aż roladki się lekko złączą), wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz