środa, 8 maja 2013

Tatterowiec - pyszny razowiec na zakwasie

… jest to przepis, z którego upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie. Jest naprawdę pyszny, lekko wilgotny w środku, w smaku przypominający prawdziwy wiejski chleb…
Przepis pochodzi ze strony CinCin.
Składniki:
- 400 g. zakwasu z maki żytniej lub żytniej razowej
- 150 ml. wody (ilość dopasować do gęstości zakwasu)
- 100 g. maki żytniej lub żytniej razowej
- 300 g. maki pszennej chlebowej     
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki cukru demerara
- opcjonalnie: 1/4 – 1 łyżeczka suchych drożdży
Przygotowanie:
Do dużej miski wkładamy mąki, zakwas, sól, cukier, wszystko dokładnie ugniatamy, dolewając ciepłą wodę i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny.
Następnie ponownie ugniatamy ciasto, formułując podłużny placek, przekładamy go do keksówki (8 x 21 – wymiary spodu formy) wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch ciasta oliwą, zakrywamy naoliwioną folią spożywczą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Przed pieczeniem możemy posypać ciasto ulubionymi nasionami lub innymi dodatkami.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę  200 stopni i pieczemy ok. godzinę. Na najwyższym poziomie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie z 100 ml. gorącej wody, aby wytworzyła się para wodna. Gdy woda wyparuje wyjmujemy blaszkę z piekarnika.
Jeśli zajdzie taka konieczność, po godzinie dopiekamy chleb bez formy. Dobrze upieczony chleb powinien po pukaniu od spodu wydać głuchy odgłos.
Ja, po godzinie pieczenia, dopiekam chleb jeszcze 10 minut, bez formy.
Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskujemy go zimną wodą i zawijamy w kuchenną ściereczkę.

2 komentarze:

  1. co to jest demerara?

    OdpowiedzUsuń
  2. Demerara to rodzaj brązowego cukru z trzciny cukrowej. Jest on ogólnodostępny w większych supermarketach, ale jeśli masz problem z dostaniem go w sklepie, bez problemu możesz zastąpić go zwykłym cukrem lub nawet pominąć - w końcu to tylko 1/4 łyżeczki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń