Składniki:
- 4 plastry karkówki
- majonez Hellman’s Babuni
- pikantny, ostry ketchup
- sól
- pieprz
- vegeta
- mąka
- 2 duże ziemniaki
- przyprawa do ziemniaków
- majonez Hellman’s Babuni
- 6 dużych plastrów żółtego sera
Na początek przygotowujemy sos: mieszamy 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami pikantnego ketchupu.
Plastry karkówki bardzo delikatnie rozbijamy, smarujemy dokładnie przygotowanym sosem i odstawiamy na 1 dzień do lodówki. Następnie zdejmujemy z karkówki sos, przyprawiamy mięso vegetą, solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy karkówkę na patelni, ale tylko przez chwilę. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, posypujemy je przyprawą do ziemniaków i smarujemy połową pozostawionego wcześniej sosu. Następnie układamy plastry karkówki, lekko smarujemy je resztą sosu i zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po tym czasie układamy na karkówce plastry żółtego sera, smarujemy je dokładnie majonezem i zapiekamy jeszcze około 15 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz