środa, 8 maja 2013

Karkówka w szlafroczku

… czyli plastry karkówki w pysznym sosie, na ziemniakach, pod majonezowo – serową kołderką... Jest to mój eksperyment kulinarny, ale zakończony pełnym sukcesem :) Mięso przygotowane w ten sposób jest mięciutkie, soczyste i bardzo delikatne. Mimo, że przygotowane w banalnie prosty sposób jest naprawdę wyborne, dosłownie rozpływa się w ustach i wygląda niesamowicie…
Składniki:
- 4 plastry karkówki
- majonez Hellman’s Babuni
- pikantny, ostry ketchup
- sól
- pieprz
- vegeta
- mąka
- 2 duże ziemniaki
- przyprawa do ziemniaków
- majonez Hellman’s Babuni
- 6 dużych plastrów żółtego sera
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy sos: mieszamy 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami pikantnego ketchupu.
Plastry karkówki bardzo delikatnie rozbijamy, smarujemy dokładnie przygotowanym sosem i odstawiamy na 1 dzień do lodówki. Następnie  zdejmujemy z karkówki sos, przyprawiamy mięso vegetą, solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy karkówkę na patelni, ale tylko przez chwilę. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, posypujemy je przyprawą do ziemniaków i smarujemy połową pozostawionego wcześniej sosu. Następnie układamy plastry karkówki, lekko smarujemy je resztą sosu i zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po tym czasie układamy na karkówce plastry żółtego sera, smarujemy je dokładnie majonezem i zapiekamy jeszcze około 15 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz