Oprócz rzeczy
wymienionych wcześniej, które potrzebujemy do wyhodowania zakwasu, potrzebujemy
jeszcze:
- Sitko do przesiewania
mąki
- Miski do
wyrabiania ciasta
- Szpatułki do
mieszania ciasta
- Koszyki do
wyrastania
- Spryskiwacz do
wody
- Spryskiwacz do
oleju
- Mikser, blender
lub malakser
- Kamień do
pieczenia
- Papier do
pieczenia
- Formy do wypieku
chleba
- Garnek rzymski,
gliniany lub żeliwny – do wyrastania i pieczenia chleba
- Łopata do
wyjmowania chleba z piekarnika
- Kratka
piekarnikowa do studzenia chleba
- Woreczki lniane
do przechowywania chleba
Czym
zastąpić akcesoria, których nie posiadamy?
Akcesoria:
|
Zamienniki:
|
Piec chlebowy
|
Piekarnik
elektryczny lub prodziż
|
Kamień do pizzy
|
Cegły szamotowe
|
Waga
elektroniczna
|
Miarki kuchenne
lub kubek z miarką
|
Koszyki do
wyrastania chleba
|
Firma do
pieczenia chleba lub durszlak wyłożony ściereczką kuchenną i oprószony mąką
|
Spryskiwacz do
oleju
|
Pędzelek
kuchenny
|
Spryskiwacz do
wody
|
Kubek
wody wstawiony na dno piekarnika lub kilka kostek lodu
|
Szpatułki do
mieszania ciasta
|
Zwykła łyżka stołowa
|
Żyletka
do nacinania wyrośniętego ciasta
|
Cienki nóż
kuchenny bez ząbków, nóż do papieru lub zwykła żyletka
|
Łopata do
wykładania chleba
|
Deska do
krojenia oprószona mąką
|
Woreczki lniane
|
Ściereczki
kuchenne
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz