1 dzień
| |
godz. 12:00
|
Wyjmujemy zakwas z lodówki (minimum 2 łyżki), zdejmujemy zewnętrzną skorupkę (jeśli się pojawiła), przekładamy do dużego pojemnika i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zakwas ocieplił się do temperatury pokojowej.
|
godz. 15:00
|
Do zakwasu dodajemy 120 g. mąki, 120 ml. ciepłej wody i odstawiamy go w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin (u mnie temperatura ok. 30 stopni – zakwasy stały przy kominku).
|
godz. 21:00
|
Do zakwasu dodajemy 120 g. mąki, 120 ml. ciepłej wody i odstawiamy go w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin (u mnie temperatura ok. 30 stopni – zakwasy stały przy kominku).
|
2 dzień
| |
godz. 08:00
|
Do zakwasu dodajemy 120 g. mąki, 120 ml. ciepłej wody i odstawiamy go w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny (u mnie temperatura ok. 30 stopni – zakwasy stały przy kominku).
|
godz. 12:00
|
… zabieramy się za robienie chleba :)
|
Nie trzymałam się ściśle podanych temperatur przy dokarmianiu zakwasu, a mimo to zakwas pracował naprawdę nieźle dlatego sądzę, że najważniejsze jest, aby zakwasy miały zapewnioną wysoką temperaturę :)
Zakwas żytni, wyjęty z lodówki, po dokarmieniu |
Zakwas żytni, dokarmiany metodą 3 stopniową, po 6 godzinach (po 1 fazie) |
Zakwas żytni po 11 godzinach (po 2 fazie) |
Zakwas żytni po kolejnych 5 godzinach (po 3 fazie) |
Ciasto z zakwasu żytniego po pierwszym wyrastaniu |
Ciasto z zakwasu żytniego po drugim wyrastaniu |
Zakwas żytnio - razowy, wyjęty z lodówki, po dokarmieniu |
Zakwas żytnio - razowy, dokarmiany metodą 3 stopniową, po 6 godzinach (po 1 fazie) |
Zakwas żytnio - razowy po 11 godzinach (po 2 fazie) |
Zakwas żytnio - razowy po kolejnych 5 godzinach (po 3 fazie) |
Zakwasy po 1 fazie: 1 - zakwas żytni 2 i 3 - zakwas żytnio - razowy |
Zakwasy po 2 fazie: 1 - zakwas żytni 2 i 3 - zakwas żytnio - razowy |
Zakwasy po 3 fazie: 1 - zakwas żytni 2 i 3 - zakwas żytnio - razowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz