…
budyniowy, lekki, puszysty i delikatny. Jest to przepis, który powstał na bazie
klasycznego, waniliowego kremu – wystarczy dodać do niego odrobinę gorzkiego
kakao i otrzymamy w ten sposób kakaową wersję kremu, równie pyszną i
niepowtarzalną w smaku :) Jest to duża porcja kremu, swobodnie wystarczy na
przełożenie dwóch – trzech blatów tortowych o średnicy 20 – 24 cm. i zostanie nam jeszcze odrobina na
posmarowanie wierzchu i boków tortu. Krem jest bardzo delikatny, dlatego warto
naponczować go jakimś alkoholem…
Składniki:
-
3 szklanki mleka 3,2 %
-
1 duży budyń waniliowy (ok. 65 g.)
-
6 łyżek cukru
-
1 duży cukier waniliowy (ok. 30 g.)
-
5 pełnych łyżek mąki pszennej
-
2 żółtka
-
1 masło śmietankowe (200 g.) w temperaturze pokojowej
-
1 margaryna Kasia (250g.) w temperaturze pokojowej
-
1 – 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
Przygotowanie:
W
dużym garnku gotujemy 2 szklanki mleka.
W
mniejszym garnku łączymy budyń, cukier, cukier waniliowy, mąkę, żółtka, resztę
mleka i ucieramy je mikserem, aż masa będzie gładka, bez grudek z tym, że mleko
dolewamy powoli, stopniowo.
Gdy
mleko zawrze, zmniejszamy moc palnika na najniższy wlewamy masę budyniową i
ciągle mieszając gotujemy ją na wolnym ogniu, aż dokładnie zgęstnieje (uważamy,
aby nie przypalić kremu).
Gotowy
krem odstawiamy do ostudzenia (np. w większy garnek z zimną wodą), a gdy
całkowicie wystygnie dodajemy do niego miękkie masło, margarynę, przesiane
kakao i ucieramy masę do pełnej gładkości.
Tak
przygotowany krem nadaje się od razu do przekładania tortu. Z racji tego, że w
składzie krem nie zawiera śmietany świetnie sprawdza się również jako krem pod
do masę cukrową.
Zobacz również:
Krem waniliowy do tortów
Zobacz również:
Krem waniliowy do tortów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz