wtorek, 28 maja 2013

Krem kakaowy do tortów

… budyniowy, lekki, puszysty i delikatny. Jest to przepis, który powstał na bazie klasycznego, waniliowego kremu – wystarczy dodać do niego odrobinę gorzkiego kakao i otrzymamy w ten sposób kakaową wersję kremu, równie pyszną i niepowtarzalną w smaku :) Jest to duża porcja kremu, swobodnie wystarczy na przełożenie dwóch – trzech blatów tortowych o średnicy 20  24 cm. i zostanie nam jeszcze odrobina na posmarowanie wierzchu i boków tortu. Krem jest bardzo delikatny, dlatego warto naponczować go jakimś alkoholem…
Składniki:                                                                                                    
- 3 szklanki mleka 3,2 %
- 1 duży budyń waniliowy (ok. 65 g.)
- 6 łyżek cukru
- 1 duży cukier waniliowy (ok. 30 g.)
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 masło śmietankowe (200 g.) w temperaturze pokojowej
- 1 margaryna Kasia (250g.) w temperaturze pokojowej
- 1 – 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy 2 szklanki mleka.
W mniejszym garnku łączymy budyń, cukier, cukier waniliowy, mąkę, żółtka, resztę mleka i ucieramy je mikserem, aż masa będzie gładka, bez grudek z tym, że mleko dolewamy powoli, stopniowo.
Gdy mleko zawrze, zmniejszamy moc palnika na najniższy wlewamy masę budyniową i ciągle mieszając gotujemy ją na wolnym ogniu, aż dokładnie zgęstnieje (uważamy, aby nie przypalić kremu).
Gotowy krem odstawiamy do ostudzenia (np. w większy garnek z zimną wodą), a gdy całkowicie wystygnie dodajemy do niego miękkie masło, margarynę, przesiane kakao i ucieramy masę do pełnej gładkości.
Tak przygotowany krem nadaje się od razu do przekładania tortu. Z racji tego, że w składzie krem nie zawiera śmietany świetnie sprawdza się również jako krem pod do masę cukrową.

Zobacz również:
Krem waniliowy do tortów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz