Składniki (na 4 kromki):
- 1 jajko
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki otrębów pszennych Kupiec
- 4 łyżki otrębów owsianych Kupiec
- ewentualnie ulubione dodatki: zioła, szynka, przyprawy …
4 kromki (u mnie foremki o szerokości 110 mm) = 85 kcal 1 szt.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu.
Foremki do bułek pędzelkiem smarujemy odrobiną oliwy.
Włączamy mikser na najwolniejsze obroty. Ubijamy jajko na puszystą masę, dodajemy serek i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, otręby, ewentualnie inne dodatki i ponownie wszystko miksujemy.
Łyżką przekładamy masę do foremek, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 – 15 minut.
Bułeczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudelku.
Uwaga! Z otrębami na diecie trzeba bardzo uważać, aby nie przekroczyć ich dozwolonej ilości dziennej – możemy zjeść 2 kromeczki dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz