… czyli proste i szybkie ciasto czekoladowe, które jest chyba najbardziej błyskawicznym ciastem na świecie – zrobimy je w dosłownie 3 minuty i to w dodatku bez użycia miksera! Wilgotne, mocno czekoladowe, nie za słodkie, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, koniecznie w towarzystwie słodkiej polewy czekoladowej... Świetnie prezentuje się jako samoistne ciasto czekoladowe, ale sprawdza się również jako baza do tortów – wystarczy przełożyć je kremem waniliowym i otrzymamy niesamowity tort urodzinowy… Mam również dobrą wiadomość dla osób uczulonych na kurze jajka – jest to wersja wegańska ciasta, bez dodatku jaj… Przepis na bazie tego przepisu, z małymi modyfikacjami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru (jeśli lubicie słodkie ciasta można dodać więcej)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki rozpuszczalnej kawy
- 330 ml. oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z białych winogron
- 3 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa:
- 100 g. mlecznej czekolady
- 50 g. masła
Przygotowanie:
Ciasto:
W małej miseczce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę i sól.
W większej miseczce łączymy składniki mokre: kawę, olej, ocet i aromat, a następnie dodajemy do nich składniki suche i mieszamy aż wszystkie składniki się dokładnie połączą i nie będzie w masie grudek.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm. wykładamy papierem do pieczenia (jest on niezbędny, ponieważ ciasto jest bardzo wilgotne i bez papieru mogłoby nie odejść od blaszki), boki smarujemy masłem, przelewamy do niej masę, wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy w formie, a gdy całkowicie wystygnie wyjmujemy je z tortownicy i przekładamy na paterę.
Polewa:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, aby polewa lekko przestygła, a następnie oblewamy nią równomiernie wystudzone ciasto.
Wierzch możemy dodatkowo dowolnie udekorować.
Niedawno Cię odkryłam i testuję stopniowo Twoje przepisy. Są rewelacyjne, to ciasto jest idealne - mokre, max czekoladowe i tak pyszne, że nie można poprzestać na jednym kawałku. Dziękuję Ci. Pozdrawiam. Na pewno będę na bieżąco komentować sprawdzone przepisy. Krupencja
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, życzę samych udanych wypieków :)
UsuńFajny i szybki przepis. robiłam dwukrotnie i wyszedł bardzo dobry. polecam
OdpowiedzUsuńBardzo przejrzysta strona. Fajne przepisy, szczególnie zainteresowały mnie serniki i cisto czekoladowe. Mniam. :)
OdpowiedzUsuńczy ja dobrze zrozumialam dwie szklanki kawy
OdpowiedzUsuńchialabym sie zapytac jak to dwie szklanki kawy suchej a jesli mokrej to z ilu lyzeczek
OdpowiedzUsuń2 szklanki kawy płynnej, jak do picia ;) Czyli w 2 szklankach wrzątku rozpuszczamy kawę, jak kto lubi, ja średnio na 1 szklankę daję 1,5 łyżeczki kawy.
UsuńCiasto rewelacja, wiele razy już piekłam , każdemu smakuje, kto tylko miał okazję spróbować, dzięki za super przepis
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja, wiele razy już piekłam , każdemu smakuje, kto tylko miał okazję spróbować, dzięki za super przepis
OdpowiedzUsuńA jajka?
OdpowiedzUsuńW opisie na początku wspomniane jest, że to ciasto jest wegańskie - nie ma w składzie jaj :)
UsuńCiasto nie jest wegańskie, chyba że zrezygnuje się z polewy.
UsuńWystarczy użyć masła wegańskiego, roślinnego.
UsuńDziękuję za przepis, to ciasto bardzo często gości w moim domu, jest bardzo dobre, dzisiaj też się piecze
OdpowiedzUsuńWielokrotnie robiłam to ciasto, jest świetne, szybko się robi, wilgotne, gorąco polecam każdemu, a pani Ani dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń