środa, 8 maja 2013

Bułeczki codzienne

… miękkie, puszyste, w smaku przypominające sklepowe kajzerki :) Wystarczą ok. 2 godziny wyrastania i możemy cieszyć oko, i podniebienie świeżymi, pachnącymi bułeczkami…
Przepis kashy z forum CinCin.
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
- 500 g. mąki pszennej
- 25 g. oliwy (ok. 2 pełne łyżki)
- 1 szklanka mleka     
- 25 g. świeżych drożdży       
- 3/4 łyżeczki soli       
- 1 jajko         

Dodatkowo:  
- mleko           
Przygotowanie:W małej miseczce rozcieramy drożdże z odrobiną mleka, po chwili dodajemy sól, jajko, resztę mleka, oliwę, mąkę i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą (jeśli ciasto będzie zbyt mączne można dodać 1  2 łyżki gorącej wody).
Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto, formujemy 12 okrągłych bułeczek, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując ok. 1 – 1,5 cm. odstępy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 – 2 godziny.[1]

Przed samym pieczeniem wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i pieczemy około 5 minut (u mnie 10 minut przy użyciu funkcji termoobieg + góra – dół).


[1] Oryginalny przepis podaje, że bułeczki nadają się do nocnego wyrastania, jednak lepsze wychodzą po zaledwie 2 – godzinnym wyrastaniu w temperaturze pokojowej.

2 komentarze:

  1. Jeśli upieczemy je rano to nadają się do zjedzenia wieczorem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na pewno, choć najlepsze są na ciepło, jak to każde drożdżowe, czy to ciasto czy bułki :) Smacznego.

      Usuń