Przepis kashy z forum CinCin.
- 500 g. mąki pszennej
- 25 g. oliwy (ok. 2 pełne łyżki)
- 1 szklanka mleka
- 25 g. świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 25 g. świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
Dodatkowo:
- mleko
Przygotowanie:W małej miseczce rozcieramy drożdże z odrobiną mleka, po chwili dodajemy sól, jajko, resztę mleka, oliwę, mąkę i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą (jeśli ciasto będzie zbyt mączne można dodać 1 – 2 łyżki gorącej wody).
Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto, formujemy 12 okrągłych bułeczek, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując ok. 1 – 1,5 cm. odstępy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 – 2 godziny.[1]
Przed samym pieczeniem wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i pieczemy około 5 minut (u mnie 10 minut przy użyciu funkcji termoobieg + góra – dół).
[1] Oryginalny przepis podaje, że bułeczki nadają się do nocnego wyrastania, jednak lepsze wychodzą po zaledwie 2 – godzinnym wyrastaniu w temperaturze pokojowej.
Jeśli upieczemy je rano to nadają się do zjedzenia wieczorem?
OdpowiedzUsuńTak, na pewno, choć najlepsze są na ciepło, jak to każde drożdżowe, czy to ciasto czy bułki :) Smacznego.
UsuńBardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńFilipinka w Polsce
Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńFilipinka w Polsce
Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńFilipinka w Polsce