środa, 8 maja 2013

Tort czekoladowy

… idealny dla osób mających problem z biszkoptem, gdyż zamiast niego używamy murzynkowe spody. W towarzystwie czekoladowo – budyniowego kremu Nigelli smakuje niezwykle wybornie i intensywnie czekoladowo. Jest bardzo elegancki i banalnie prosty w przygotowaniu. W sezonie idealnie komponuje się przełożony wiśniami lub malinami.
Składniki:

Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 200 g. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 175 g. miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 150 ml. śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 30 ml. wrzątku (1/5 szklanki)

Masa czekoladowa:
Krem wg. przepisu Nigelli z tej strony.
- 6 dużych żółtek
- 100 g. drobnego cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml. mleka 3,2%
- 300 ml. kremówki
- 100 g. roztopionej gorzkiej lub mlecznej czekolady

Dodatkowo:
- garść orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie:
Ciasto:
Kawę rozpuszczamy we wrzątku.
Wszystkie składniki (oprócz kawy) wkładamy do dużego garnka i ucieramy, aż masa będzie gładka i bez grudek. Na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę i jeszcze chwilę ucieramy.
Spód i boki dwóch tortownic o średnicy 20 cm. smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (na termoobiegu) i pieczemy około 25 –  30 minut.
Masa czekoladowa:
Żółtka ucieramy do białości z cukrem, dodajemy kakao,  mąkę i dalej wszystko ucieramy.
Mleko i śmietanę lekko podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy do masy z żółtkami i podgrzewamy całość na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję budyniu.
Po zdjęciu masy z palnika dodajemy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej przykryć masę folią, by nie zrobił się kożuch).

Upieczone ciasta odkładamy do przestudzenia. Jedną część układamy na talerzu, rozsmarowujemy część masy, przykrywamy je drugim ciastem, wierzch i boki oblewamy resztą kremu i dekorujemy pokruszonymi orzechami ziemnymi.

Tort przed podaniem należy schłodzić kilka godzin w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz