- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka mąki pszennej
Ciasto:
- zaczyn
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 – 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zaczyn:
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, dokładnie je mieszamy (aż sie dobrze połączą), przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy w niezbyt ciepłym miejscu na ok. 12 – 16 godzin (najlepiej na noc). Zaczyn powinien być bardzo bąbelkowaty.
Ciasto:
Następnego dnia łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy rękoma, aż ciasto będzie jednolite, ale dość luźne i lepkie (zajmie nam to ok. 4 – 5 minut).
Ciasto:
Następnego dnia łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy rękoma, aż ciasto będzie jednolite, ale dość luźne i lepkie (zajmie nam to ok. 4 – 5 minut).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie lekko uderzamy ciasto dłonią tak, aby troszkę opadło i ponownie odstawiamy je w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oproszony mąką, posypujemy ciasto z wierzchu mąką, spłaszczamy je lekko ręką na grubość ok. 2 cm. i przecinamy wzdłuż tworząc dwie bulki o rozmiarach ok. 25 x 10 cm. lub formujemy mniejsze okrągłe / prostokątne bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (bułeczki przykrywamy plastikową folią posmarowaną oliwą).
W między czasie, kiedy ciasto rośnie, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 260 stopni (piekarnik powinien się rozgrzewać przez co najmniej 30 minut), na dół piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą, wkładamy wyrośnięte bułki, obniżamy temperaturę do 225 stopni i pieczemy je przez ok. 18 – 20 minut, aż będą delikatnie rumiane (nie mogą być spieczone!).
W między czasie, kiedy ciasto rośnie, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 260 stopni (piekarnik powinien się rozgrzewać przez co najmniej 30 minut), na dół piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą, wkładamy wyrośnięte bułki, obniżamy temperaturę do 225 stopni i pieczemy je przez ok. 18 – 20 minut, aż będą delikatnie rumiane (nie mogą być spieczone!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz