Składniki:
- 1 kurczak z wolnego chowu (1,5 – 2 kg.)
- 2 pełne łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- kilka łyżek soli
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml. soku z czerwonych pomarańczy
- 25 ml. wody
- 1 kurczak z wolnego chowu (1,5 – 2 kg.)
- 2 pełne łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- kilka łyżek soli
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml. soku z czerwonych pomarańczy
- 25 ml. wody
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie odcinamy mu szyjkę i kuperek.
W miseczce mieszamy majeranek, pieprz cytrynowy, przyprawę do kurczaka i ostrą paprykę, po czym dokładnie nacieramy tą mieszanką kurczaka – na zewnątrz i wewnątrz i wstawiamy go do lodówki na ok. 2 – 3 godziny.
Następnie wyjmujemy kurczaka z lodówki i posypujemy go startym 1 ząbkiem czosnku.
Na dno naczynia, w którym będzie pieczony kurczak wysypujemy sól tak, aby przykryła dno i układamy na nią kurczaka (piersiami do dołu). Musimy zrobić to bardzo ostrożnie, aby po położeniu nie ruszać już kurczaka, aby nie przykleiła się do niego sól, ponieważ po upieczeniu nasz kurczak byłby za słony.
Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu i piec bez przykrycia 45 minut, następnie przewrócić go na drugą stronę, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, i piec kolejne 45 minut. Średnio przyjmuje się, że na 1 kg. kurczaka czas pieczenia wynosi 1 godzinę. W czasie pieczenia nie należy przekuwać skórki kurczaka. Podczas pieczenia kilkakrotnie należy spryskać kurczaka sokiem wymieszanym z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz