środa, 8 maja 2013

Murzynek z własną polewą

… czyli przepis na murzynka idealnego – jest pyszny, aromatyczny, puszysty, z przepyszną polewą, który bez wyjątku zawsze wszystkim smakuje. Ciasto znika w ekspresowym tempie, czasem jeszcze ciepłe, moi domownicy zaczynają od zjedzenia polewy :) To taki magiczny diabełek, który kusi swoim wyglądem i zapachem i nie można się mu oprzeć ... 
Składniki:

Masa czekoladowa:
- 1margaryna Kasia
- 1,5 szklanki cukru
- 12 łyżek mleka 3,2 %
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 aromat rumowy

Ciasto:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki śmietany 18 %

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu.
Podłużną blaszkę – keksówkę (8 x 31) smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną.
Margarynę rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, dodajemy cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Mieszamy na wolnym ogniu aż masa będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Zdejmujemy masę z ognia. Odlewamy pół szklanki na polewę, a masę studzimy, tak aby była letnia.   
Żółtka łączymy z letnią (ale nie zimną) masą kakaową, a następnie dodajemy mąkę
z proszkiem do pieczenia, śmietanę i wszystko razem energicznie mieszamy.
Ubijamy białka ze szczyptą soli i bardzo delikatnie dodajemy je do masy – najlepiej ręką.
Po dodaniu białek odrazu przelewamy całość do blaszki. Pieczemy ok. 50 
 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy np. wykałaczką, czy murzynek jest upieczony – wykałaczka musi być czysta i sucha. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i tak nasz murzynek niech poleży z 10 minut. 
Lekko przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i w etapach dokładnie oblewamy je pozostawioną wcześniej polewą, tj. polewamy murzynka (najlepiej pędzelkiem do wypieków), jak polewa zastygnie czynność  powtarzamy i tak do wyczerpania polewy.
Wierzch możemy dodatkowo dowolnie udekorować np. orzechami lub kokosem.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz