środa, 8 maja 2013

Szarlotka na kruchym spodzie

… idealna na jesienne wieczory – krucha, delikatna, wypełniona jabłkami i cynamonowym aromatem :)
Przepis na ciasto zaczerpnięty z forum CinCin, lekko zmodyfikowany.
Składniki:

 Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru lub cukru pudru
- 1 cukier waniliowy 15 g.
- 150 g. zimnego masła śmietankowego
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%

Masa:
- 10 dużych jabłek
- cukier
- cynamon

Dodatkowo:
- tortownica 21 – 23 cm.
- odrobina masła lub margaryny
- kasza manna

Przygotowanie: 
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojoną na kawałki lub startą na tarce o grubych oczkach margarynę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie, dodając na koniec żółtka i śmietanę. Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 1,5 – 2 godziny w lodówce.
Piekarnik  nagrzać do temperatury 180 stopni, przy użyciu funkcji termoobiegu.
Tortownicę (21 cm.) wysmarować masłem lub margaryną i wysypać kaszą manną.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku i podsmażyć na wolnym ogniu, podlewając odrobiną odciśniętego soku. Na koniec dodać cukier i cynamon – ilość wg. uznania, w zależności od kwaśności jabłek.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce do tortownicy, uklepać rękoma, wyłożyć masę jabłkową, zetrzeć drugą połowę ciasta i ponownie uklepać, aby powierzchnia była w miarę możliwości równa i jednolita. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu, i piec około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz