…
czyli klasyczny i bardzo popularny torcik serowy na ciasteczkowym spodzie z
owocami i galaretką. Bardzo smaczny, lekki, nie za słodki, idealny na upalne dni... Do jego
przygotowania możemy użyć różnego rodzaju owoce i galaretki dzięki czemu za
każdym razem nasz sernik może wyglądać i smakować inaczej… Ja dziś
przygotowałam go w oryginalnej wersji – truskawkowych serc: sernik wygląda
obłędnie i jeszcze lepiej smakuje… smacznego :)
Przepis
pochodzi stąd.
Składniki:
Spód:
- 150 g. masła
- 300 g. herbatników
Masa serowa:
-
500 g. sera śmietankowego (ser wyjmujemy z lodówki ok. 2 – 3 godziny przed
rozpoczęciem przygotowywania sernika)
-
1 i 1/2 łyżki żelatyny - 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
- 2/3 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 szklankę)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
-
9 dużych truskawek- 150 g. galaretki o smaku truskawkowym (proszku)
- 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Spód:
Mało
rozpuszczamy w mikrofali, herbatniki mielimy blenderem na drobny pył o
strukturze cukru, dokładnie łączymy ze sobą oba składniki i wylepiamy nimi dno
blaszki (o wymiarach 24 x 24 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie
używamy papieru do pieczenia przed wyłożeniem masy ciasteczkowej musimy
wysmarować blaszkę cienką warstwą rozpuszczonego masła.
Gdy
spód będzie już gotowy wstawiamy go do lodówki na czas przygotowania masy
serowej (warstwa ciasteczkowa musi być dobrze schłodzona).
Masa
serowa:
Żelatynę
zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy
ją na bok do ostygnięcia.
Do
dużego garnka wkładamy miękki ser, cukier i dokładnie je łączymy trzepaczką
(dzięki temu masa będzie lekka i puszysta, ja użyłam miksera ucierając masę na najwolniejszych obrotach). Następnie dodajemy ekstrakt
waniliowy, wmieszujemy go do masy i na końcu powoli dodajemy schłodzoną
żelatynę mieszając masę trzepaczką do uzyskana pożądanej, gładkiej
konsystencji. Masa będzie dość rzadka, jak koktajl, ale taka ma być.
Schłodzony
spód ciasteczkowy wyjmujemy z lodówki, równomiernie nakłuwamy go widelcem, wylewamy
na wierzch masę serową i odstawiamy ciasto na bok, na ok. 10 minut w
temperaturze pokojowej.
W
tym czasie dzielimy truskawki na połówki (najlepiej jedną część zrobić grubszą,
drugą chudszą i wykorzystać tylko te grubsze połówki), a następnie z każdej
połówki wykrawamy serduszko.
Po
10 minutach każde truskawkowe serduszko dokładnie wciskamy w masę serową zachowując między nimi ok. 2,5 cm. odstępy
tak, aby truskawki w połowie utonęły w masie serowej. Jest to bardzo ważne,
ponieważ jeśli truskawki nie wcisną się dokładnie w masę wypłyną i będą pływać
w galaretce. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na
ok. 4 godziny, aż masa się dokładnie zsiądzie (mi zajęło to niecałe 1,5 godziny).
Po
tym czasie rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, dokładnie mieszamy trzepaczką, aż
galaretka się rozpuści, dodajemy zimną wodę, mieszamy całość jeszcze przez
chwilę i odstawiamy galaretkę do ostygnięcia.
Gdy
galaretka całkowicie wystygnie wyjmujemy masę serową z lodówki, zalewamy ją
delikatnie wystudzoną galaretką i wstawiamy sernik do lodówki na ok. 4 godziny.
Dobrze
schłodzony sernik kroimy w małe kwadraty tak, aby w środku każdego znajdowało
się truskawkowe serce. Aby sernik miał czyste cięcia bez okruchów wystających
po bokach kroimy go ostrym, cienkim nożem zanurzonym we wrzątku: nóż moczymy we
wrzątku, wycieramy do sucha, szybko kroimy kawałek sernika i powtarzamy tę
czynność przed ukrojeniem każdego kolejnego kawałka. Smacznego…
Zobacz również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz