środa, 8 maja 2013

Karkówka w coca - coli

… czyli kolejna odsłona karkówki w pysznym i smacznym daniu obiadowym :) Połączenie słodkiej coca – coli z ketchupem i musztardą daje nam nietypowy sosik, który jest naprawdę niezapomniany, a ponadto w ten sposób możemy przygotować praktycznie każde mięso wieprzowe, które odpowiednio ugotowane po prostu rozpływa się w ustach…
Składniki: (na 2 porcje)
- 4 grube plastry karkówki
- sól
- pieprz
- mąka
- oliwa

Sos:
- 300 ml. coca – coli
- 3 płaskie łyżki musztardy delikatesowej
- 7 pełnych łyżek ketchupu
- 1 mini kostka czosnku Knoor (lub odpowiednio 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku)
- 2 mini kostki cebuli Knorr (lub odpowiednio 1 podsmażona na złoto cebulka) 
Przygotowanie:
Karkówkę lekko rozbijamy, posypujemy z obu stron solą, pieprzem i panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy plastry karkówki i obsmażamy je z obu stron na delikatnie rumiany kolor.
W małym garnku łączymy colę z musztardą, ketchupem, przyprawami i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Z patelni odlewamy cały tłuszcz, karkówki zalewamy przygotowanym sosem i dusimy pod przykryciem ok. 1 – 1,5 godziny do miękkości.

2 komentarze:

  1. Ślinka cieknie:) Pozdrowienia dla Autorki. Wyjątkowo "smaczny" blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, i również pozdrawiam. Cieszę się, że trafiłaś(eś) na mojego bloga :)

      Usuń