Składniki: (na 2 porcje)
- 4 grube plastry karkówki
- sól
- pieprz
- mąka
- oliwa
Sos:
- 300 ml. coca – coli
- 3 płaskie łyżki musztardy delikatesowej
- 7 pełnych łyżek ketchupu
- 1 mini kostka czosnku Knoor (lub odpowiednio 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku)
- 2 mini kostki cebuli Knorr (lub odpowiednio 1 podsmażona na złoto cebulka)
Przygotowanie:
Karkówkę lekko rozbijamy, posypujemy z obu stron solą, pieprzem i panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy plastry karkówki i obsmażamy je z obu stron na delikatnie rumiany kolor.
W małym garnku łączymy colę z musztardą, ketchupem, przyprawami i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Z patelni odlewamy cały tłuszcz, karkówki zalewamy przygotowanym sosem i dusimy pod przykryciem ok. 1 – 1,5 godziny do miękkości.
Ślinka cieknie:) Pozdrowienia dla Autorki. Wyjątkowo "smaczny" blog.
OdpowiedzUsuńDziękuję, i również pozdrawiam. Cieszę się, że trafiłaś(eś) na mojego bloga :)
Usuń