Składniki:
- 3 udka
- 3 podudzia
- przyprawa do kurczaka Knorr
- 600 g. kapusty kwaszonej
- 1 marchewka
- 2 łyżeczki oliwy
- woda
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- ewentualnie przyprawa do kapusty
- oliwa
Przygotowanie:
Łyżeczkę oliwy wymieszać z płaską łyżeczką przyprawy do kurczaka. Nasmarować nią udka, podudzia i odstawić na ok. 20 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy. Kapustę dwukrotnie wypłukać, pociąć nożem na drobniejsze kawałki, wymieszać ze startą marchewką i przyprawami, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch ułożyć udka i podudzia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu i zapiekać 25 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 25 (lub dłużej, aż mięso będzie miękkie) bez przykrycia. W między czasie (2 – 3 razy) podlać mięso i kapustę odrobiną wody (aby kapusta się nie przypaliła). Nie dodawać za dużo przypraw, a w szczególności tych zawierających w składzie sól, ponieważ kapusta będzie za słona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz