środa, 8 maja 2013

Kurczak na kapuście

… czyli smaczne i tanie danie, na każdą okazję. Kurczak jest delikatny, mięciutki, soczysty i z chrupiącą skórką, która jest kwintesencją kurczaka... Za jednym zamachem mamy pyszne mięsko i bigosik light :)
Składniki:
- 3 udka         
- 3 podudzia  
- przyprawa do kurczaka Knorr        
- 600 g. kapusty kwaszonej   
- 1 marchewka           
- 2 łyżeczki oliwy      
- woda
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- ewentualnie przyprawa do kapusty
- oliwa
Przygotowanie:
Łyżeczkę oliwy wymieszać z płaską łyżeczką przyprawy do kurczaka. Nasmarować nią udka, podudzia i odstawić na ok. 20 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy. Kapustę dwukrotnie wypłukać, pociąć nożem na drobniejsze kawałki, wymieszać ze startą marchewką i przyprawami, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch ułożyć udka i podudzia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu i zapiekać 25 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 25  (lub dłużej, aż mięso będzie miękkie) bez przykrycia. W między czasie (2 – 3 razy) podlać mięso i kapustę odrobiną wody (aby kapusta się nie przypaliła). Nie dodawać za dużo przypraw, a w szczególności tych zawierających w składzie sól, ponieważ kapusta będzie za słona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz